​Ministrul german al finanţelor Christian Lindner a declarat miercuri că vrea să îi ajute pe fermieri să plătească taxe mai mici prin introducerea aşa-numitei „neteziri a veniturilor”, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Olaf Scholz, flancat de cei mai importanti ministri ai sai: Christian Lindner (in stanga sa) si Robert Habeck (dreapta)Foto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

„'Netezirea veniturilor' presupune ca în locul unui singur an fiscal, pentru plata taxelor să fie utilizaţi mai mulţi ani”, a explicat Lindner la o conferinţă organizată la Berlin. Asta ar permite fermierilor să îşi repartizeze câştigurile pe parcursul mai multor ani, pentru a-şi diminua povara fiscală.

Lindner şi-a justificat propunerea pe baza argumentului că randamentul exploataţiilor agricole fluctuează foarte mult de la un an la altul şi, în consecinţă, fermierii au dificultăţi în a-şi face planuri.

„Vreau să introduc 'netezirea veniturilor' în Codul fiscal pe 2024”, a subliniat Lindner.

La finele anului trecut, fermierii germani au ieşit cu tractoarele pe străzi, pentru a protesta faţă de intenţia Guvernului de a reduce subvenţiile la motorină, parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri de austeritate. Ei și-au reluat protestele la începutul acestui an.

La nivelul întregii Europe, fermierii au organizat proteste în ultimele luni din diferite motive, care variază de la politicile de mediu ale Uniunii Europene, până la competiţia incorectă a produselor din străinătate, în special Ucraina.

„Netezirea veniturilor” pentru fermieri a fost negociată în parlamentul german

Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) urmează să adopte vineri un pachet de măsuri fiscale, cu o valoare de aproximativ 3,2 miliarde de euro, pentru IMM-uri. Pachetul a fost aprobat în camera inferioară a Parlamentului german încă din luna noiembrie a anului trecut, însă este în continuare blocat în camera superioară.

Conservatorii de la CDU/CSU au condiţionat aprobarea pachetului de măsuri fiscale pentru IMM-uri de o schimbare de poziţie a guvernului faţă de subvenţia pentru motorina utilizată în agricultură.

Având în vedere că executivul de la Berlin consideră că asta nu este o opţiune, acesta a decis să ofere alte concesii pentru sectorul agricol, precum „netezirea veniturilor”.

„Avem discuţii constructive” cu reprezentanţii fermierilor, a adăugat Christian Lindner.