Guvernul Ungariei a anunțat marți că nu va reintroduce interdicția la import pentru mierea ucraineană, o concesie rară pentru Kiev pe care o motivează prin nevoile de pe piața proprie, relatează Reuters.

Viktor Orban si Volodimir ZelenskiFoto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Cabinetul condus de premierul Viktor Orban a interzis în aprilie anul trecut importurile a 24 de produse agroalimentare din Ucraina, printre care cereale și carne, dar și miere. Guvernul ungar a eliminat însă de pe listă mierea în data de 19 februarie a acestui an, declanșând proteste din partea celor aproximativ 22.000 de apicultori din Ungaria.

Ministrul ungar al agriculturii Istvan Nagy a declarat marți pentru Reuters că interdicția la import nu a avut un impact pozitiv asupra pieței locale întrucât prețurile plătite de distribuitori producătorilor nu au crescut în măsura în care sperau cei din urmă.

El a explicat însă că măsura a avut un impact negativ asupra companiilor ungare care exportă miere deoarece acestea au nevoie de miere ucraineană pentru a-și putea onora contractele încheiate.

„Întrucât interdicția nu mai putea susține interesele apicultorilor maghiari, ea nu a avut un efect palpabil, nu am dorit să creăm probleme și mai mari”, a declarat Nagy cu privire la motivele „pentru care ne-am redeschis piața” mierii ucranene.

Întrebat de jurnaliștii de la Reuters dacă guvernul de la Budapesta ar putea analiza reintroducerea interdicției privind importurile de miere ucraineană, el a răspuns că „nu”, deoarece „măsura nu are efecte”.

Un sfert din mierea importată în UE provine din Ucraina

Majoritatea importurilor de miere ale UE provin din China și Ucraina. Potrivit datelor Comisiei Europene, în perioada ianuarie-august 2023 în jur de 25% din mierea importată în blocul comunitar a provenit din Ucraina.

Krisztian Kisjuhasz, un apicultor din satul ungar Ladanybene, a declarat pentru Reuters că are 110 stupi și că prețurile pe care le primește în prezent pentru vânzarea mierii nu îi acoperă nici măcar costurile de producție.

„Ceea ce ne dorim este să împiedicăm mierea ucraineană din a intra la prețuri ieftine pe piața europeană sau măcar pe cea ungară pentru a ne proteja piața noastră în condițiile în care prețurile au rămas blocate jos de 2 ani”, afirmă Kisjuhasz, care luna trecută a participat la un protest organizat de apicultorii maghiari în apropierea graniței cu Ucraina.

„Din păcate, viitorul va fi că apicultorii care și-au câștigat traiul din asta vor fi forțați să accepte alte locuri de muncă și să continuă să producă miere ca hobby întrucât nu ne vom putea vinde mierea în cantități mari”, a mai declarat el pentru Reuters.

Apicultorii români acuză și ei apariția mierii ieftine din Ucraina pe piața din țara noastră, cerând în aprilie anul trecut interzicerea importurilor pe modelul Ungariei.

Urmărește ultimele evoluții din a 762-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.