Taxa de prima inmatriculare nemultumeste pe toata lumea, a blocat instantele din tara si trebuie in mod sigur modificata, a declarat premierul Victor Ponta la deschiderea editiei 2012 a Salonului Auto Bucuresti si Accesorii (SAB&A). El a mai spus ca numarul de morti din accidente rutiere este mult prea mare, iar autoturismul a devenit "o arma a crimei", astfel ca ar fi nevoie ca unele lucruri sa fie schimbate, cum ar fi acordarea permiselor de conducere sau a licentelor de transport persoane.

Premierul Ponta, la deschiderea SAB&A 2012Foto: Hotnews

"Ca orice roman imi doresc sa stiu exact ce taxe se platesc atunci cand cumperi un autoturism. Faimoasa taxa de prima inmatriculare care a reusit sa nemultumeasca pe toata lumea, sa blocheze instantele din Romania si mai ales sa afecteze bugetul tarii pe urmatorii ani, in mod sigur trebuie modificata in sensul in care si Comisia Europeana ne-a cerut. Sper, si am facut un grup de lucru in acest sens la Ministerul de Finante si la cel al Mediului, ca pentru bugetul pentru 2013 sa stim foarte clar cat sunt acest taxe si mai ales unde se duc banii".

Ponta se arata in august nemultumit de faptul ca la ministerul Mediului exista “un tip de confuzie” cu privire la situatia taxei, fiindca oficialii au facut declaratii contradictorii. O istorie deraliata a schimbarilorr produse in taxa de poluare auto puteti citi aici.

Cei de la ministerul Mediului nu au dat detalii despre modificarile ce vor fi aplicate taxei, rezultatele grupului de lucru nefiind publicate inca.

El a mai spus la deschiderea SAB&A ca in Romania sunt prea multe accidente, iar numarul de morti pe sosele este mult prea mare, astfel incat "autoturismul a devenit o arma a crimei".

"Nu cred ca doar punand politisti cu radar care dau amenzi putem sa indreptam acest lucru. Cred ca lucrurile sunt mult mai complexe, cred ca vorbim de modul in care se acorda permisele de conducere, de modul in care se dau licente de transport de persoane, e vorba si de infrastructura (...) Ma simt responsabil indiferent de functia pe care o ocup sau nu, de faptul ca in Romania sunt prea multe accidente si prea multe vieti pierdute si de prea multe ori autoturismul pe care eu si multi altii il iubim este o arma a crimei, ca sa spun asa"

"Pentru Romania industria auto reprezinta sute de mii de locuri de munca si o parte importanta a exportului nostru si nu ma refer doar la cei doi producatori, ci si la fabricile producatoare de piese. Prin prezenta mea aici la salon doresc sa dau un mesaj cum ca incerc sa ajut aceste companii sa treaca peste partea birocratica, peste problemele administrative, de avize si sa incurajez investitiile marilor producatori de autoturisme de anvelope si piese de schimb", a mai spus premierul.

Salonul Auto Bucuresti si Accesorii (SAB&A) a inceput vineri la Romaero Baneasa si tine pana pe 28 octombrie. Pretul unui bilet de intrare este de 15 lei, cu 5 lei mai putin decat anul trecut, cand o mare parte dintre vizitatori au fost nemultumiti de pretul mare al biletului si de diversitatea redusa a masinilor expuse.

Dintre cele circa 100 de masini care vor fi expuse, aproape 20 sunt premiere nationale: noua Honda CR-V, noul Hyundai Santa Fe, Ford B-Max, Ford Transit Custom, Mercedes-Benz Clasa A, noul Mitsubishi Outlander, noul Opel Combo, noua Opel Astra Sedan, Chevrolet Malibu, Chevrolet Cruze Station Wagon, Volvo V40, Citroen C-Elysee, Peugeot 508 RXH, Peugeot 4008, Peugeot 301, Peugeot 208 cu noile motorizari de 1 litru si 1,2 litri, Seat Ibiza restilizata, Skoda Citigo si Kia Mohave.

Comenteaza pe 0-100.ro