​Conform formulei noi taxe auto, numita acum timbru de mediu, cuantumul pentru masinile Euro 3 si Euro 4 va creste in medie cu 10%, si in unele cazuri chiar si cu peste 50%, iar la Euro 2 taxa scade cu 60%, iar la masinile non-Euro va fi de zece ori mai mica, arata proiectul de ordonanta pentru modifcarea legii 9/2012. Taxa va fi platita la vanzare si pentru masinile inmatriculate in tara inainte de 2007.

Exemple pentru cele mai populare masini SHFoto: Ministerul Mediului

Timbrul de mediu mentine aceleasi cote din prezent pentru masinile cu tehnologie Euro 5 si creste in medie cu 10% cotele pentru masinile cu tehnologii Euro 4 si Euro 3, care se vor afla in circulatie mult timp si deci vor polua o perioada indelungata, spun cei de la Mediu.

Pentru masinile cu tehnologii mai slabe (Euro 2, Euro 1 si non-Euro), pentru ca este vorba de masini mai vechi, cu durata mult mai mica de functionare (pana la data la care acestea se vor casa), timbrul de mediu va scadea. Se ia ca referinta valoarea actuala a taxei, si scaderea este de 60% pentru masini Euro 2, 80% pentru masini Euro 1 si 90% pentru masini non-euro.

Citeste articolul complet pe 0-100.ro