Parlamentul European vrea sa impuna autovehicule mai putin zgomotoase. Proiectul nu ar urma sa se aplice inainte de 2019
Acest proiect de lege, care nu se va aplica inainte de 2019, in cel mai bun caz, a fost aprobat in Parlament cu 401 voturi pentru, 228 impotriva si 20 de abtineri. Dar propunerea trebuie ulterior examinata de Consiliul European, care reprezinta statele membre, unde discutiile ar putea fi aprinse, avand in vedere ponderea detinuta in unele tari de constructori de masini puternice.
Textul propune o legislatie in doi timpi, care se va aplica initial noilor modele de vehicule si ulterior tuturor masinilor puse in circulatie. Limitele pentru masinile standard vor scadea de la 74 decibeli in prezent la 68 decibeli. Masinile puternice vor dispune de o marja de doi pana la sase decibeli suplimentari. In ceea ce priveste camioanele, limita sonora se va mentine la 81 de decibeli.
UE doreste in acest fel sa limiteze riscurile legate de sanatate, care pot merge de la oboseala pana la dezvoltarea de maladii cardiovasculare.
Zgomotul produs de masini nu este insa singura cauza. "Trebuie sa atacam si alti factori, precum calitatea drumurilor, aerodinamica si rotile", a declarat raportorul proiectului, deputatul Miroslav Uzky.
Deputatii doresc, de asemenea, ca masinile noi sa fie dotate cu un sistem de etichetare a caracteristicilor sonore, similar celui pentru emisiile de carbon.

Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Evaluare Națională 2021. Ce s-a eliminat din materia de examen la limba română și care sunt provocările primului examen fără celebrele „comentarii literare”
FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei