Scrisoarea unui director american care a refuzat sa preia o uzina Goodyear din Franta: Francezii au o ora pauza, trei discuta si trei muncesc. Credeti ca suntem atat de prosti?
"Am vizitat aceasta uzina de mai multe ori. Salariatii francezi iau salarii mari dar nu muncesc decat trei ore. Au o ora pentru pauze si pentru a manca, discuta timp de trei ore si muncesc trei ore", i-a scris Maurice M. Taylor ministrului pentru Redresarea productiva, Arnaud Montebourg, in aceasta scrisoare publicata de cotidianul Les Echos.
"Le-am spus in fata sindicalistilor francezi. Mi-au raspuns ca asa e in Franta!", adauga presedintele-director general al Titan, in scrisoarea datata 8 februarie.
Aceasta scrisoare se prezinta ca un raspuns la cea datata 31 ianuarie si in care ministrul francez solicita Titan sa inceapa o discutie pentru preluarea uzinei din Amiens, amenintata cu inchiderea de Goodyear.
"Credeti ca suntem atat de prosti?", a raspuns Taylor.
"Titan va cumpara un producator de anvelope chinez sau indian, va plati mai putin de un euro pentru salariu si va exporta toate anvelopele de care Franta are nevoie", adauga acesta. "Fermierul francez nu vrea anvelope scumpe. Il lasa rece daca vin din China sau din India".
Intrebat despre aceasta scrisoare, Arnaud Montebourg a refuzat sa comenteze. "Nu vreau sa afectez interesele Frantei", a spus acesta.
In scrisoare, directorul grupului american prevede un viitor sumbru pentru activitatea gigantului francez Michelin in Franta. "In cinci ani, Michelin nu va mai putea sa produca anvelope in Franta", sustine acesta.
Goodyear a anuntat la finele lui ianuarie ca uzina din Amiens se va inchide, amenintand 1.173 de posturi. Din cauza crizei economice, in special, mai multe situri industriale sunt amenintate cu inchiderea in Franta, intr-un context de degradare a mediului social.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Dar fraza e dementiala :
"Au o ora pentru pauze si pentru a manca, discuta timp de trei ore si muncesc trei ore", - pai dupa atita vorba trebuie sa se odihneasca bietii muncitori .
Poti plati - relativ - putin, si sa nu ai nimic.
Poti plati - relativ - mult si sa ai mult.
Intre modelul american si cel francez (dar si suedez, danez, olandez, german, austriac, belgian,...), il prefer pe ultimul.
Si, inca ceva: Eu cumpar Michelin!
Tu amesteci cateva modele bune (austriac, olandez) si foarte, bune(suedez, danez sau german) cu unele mai putin eficiente (belgian) pentru a-ti sustine punctul de vedere in ceea ce priveste un model falimentar (cel francez).
Tare incalcita mai e logica ta !
Germania are excedente bugetare de sute de miliarde de euro an de an, un nivel al exporturilor cam cat al Chinei, o economie foarte diversificata si robusta, etc si isi permite sa investeasca in cam tot ce le trece prin cap (de la servicii publice pana la infrastructura si R&D).
Franta are deficite enorme (pentru ca politicieni lor seamana mai degraba cu cei italieni, greci sau romani, decat cu politicienii nordici) . Franta are si servicii publice ieftine si de calitate, problema e ca preturile sunt pasate tot mai mult generatiilor viitoare (prin indatorare)
Celalalt este modelul UE (al celor 12 state, de pana la largirea spre Est) si e reprezentat de capitalismul social. Acesta din urma se bazeaza in particular pe principiul solidaritatii.
Personal il prefer pe acesta din urma, caci calitatea vietii ansamblului populatiei acestor tari este superioara SUA. Prefer o societate solidara, cu un acces garantata la Educatie si Sanatate, decat o societate in care te indatorezi cu o suta de mii de dolari ca sa faci o facultate sau o operatie mai complexa. Este vorba de respectul datorat noua si semenilor nostri, de sentimentul de a apartine unei comunitati nationale sau europene, cu tot ce implica in termeni de drepturi si indatoriri.
Stiu insa ca un asistat social va prefera tot timpul socialismul...
Mare e gradina ta, Doamne!... Si multi ii sar gardul!
Cat despre mine, daca chiar o sa ajunga meseria mea fara cautare in Europa, ma retrag la tara si ma apuc de agricultura, macar acolo mai variezi unealta cu care lucrezi :P. Tuica de prune se vinde bine in continuare.
Ceea ce cred eu ca trebuie aparat sunt umanitatea si respectul, constiinta vulnerabilitatii individuale si colective, faptul ca "binele individual" trece prin binele colectiv.
"Le mal etre" actual romanesc este produs, cred eu, tocmai de incapacitatea noastra de a produce o societate, un corp omogen si solidar, capabil sa-si dezvolte anticorpi (fata de politicienii rapaci, spre exemplu), obiective si reactii comune. Romania dainuie prin ura aproapelui, nicidecum prin identificarea cu el. O reactie - partial justificata - la comunismul samavolnic.
Vom sfarsi "tranzitia" atunci cand vom reusi sa trecem peste complexele induse de acesta. Nici Suedia, nici Elvetia, nici Olanda si inca nici Franta nu sunt societati comuniste. Ci societati care au inteles ca economia si dezvoltarea sunt in slujba binelui comun, si nu a unui pumn de profitori ce batjocoresc o masa de "roboti"...
Mda, ia mergi tu si munceste in Suedia. Si pe urma vine statul si-ti ia 60% impozit, pt binele comun si ca sa traiasca bine si niste din aia mai amarati, asistati sociali. Sau in Olanda vreo 50%. In Elvetia se impoziteaza mai mult al doilea salariu in familie, deci sa stea muierea acasa sa aiba grija de plozi.
Bine ca ne e bine in Romania!
La o concluzie contrarie au ajuns cei 3 milioane de romani care-au parasit tara in ultimul deceniu. Despre emigrarea olandeza sau elvetiana in masa inca n-am auzit... Poate se vor duce in China sa lucreze pt 1 dolar 12 ore si sa asculte de Partidul Comunist...
Odata cu globalizarea, exista 2 forte care se pot muta relativ usor:
1) cetatenii europeni, care se muta din motive fiscale (in vest, de ex francezi mutati in Elvetia, Germania, Belgia) sau financiare (est europeni care cauta de lucru unde-s salarii mai bune). Vezi cei 0,5 mil polonezi emigrati in UK.
2) Companiile fac o sicare inversa. Se muta din V in E si spre Asia. Ro. si alte tari din E Europei au fost atractive din cauza combinatiei salarii mici + fiscalitate. Deja in ultimii ani exista cazuri de firme care s-au mutat (Ucraina, Bulgaria) pt ca acolo e acum mai rentabil decat in Ro. Peste 10 ani o sa se mute si mai la est pana ajung pe la China/India. Aia sunt ATAT de multi incat companiile vor gasi forta de munca ieftina.
Daca trebuie sa lucrezi peste program (in mod regulat) nu exista decat doua variante: ori tu esti incompetent si nu-ti poti face treba in timpul prevazut, ori patronul este incompetent sau necinstit si-ti da prea mult de lucru.
Asta tine de obicei pana apare "the girlfriend/wife" in peisaj si te cheama acasa.
Sa va povestesc eu de muncitori romani beti care dorm prin tufe si-si cheltuie salariul pe alcol si tigari? Care-si duc familia cu ei sa doarma in tufe si-si trimit copii la furat motorina din tiruri si baterii din magazine? Sau de aia care se imbata la munca si-si bat joc de fete pe metrou? Sau de aia care lucreaza 2 zile cat sa aiba bani sa stea 2 zile acasa beti?
Vorbiti aiurea de francezi, de parca asta ne scoate pe noi din rahat.
Am colegi care lucreaza 12 ore pe zi... si au lucrat asa toata viata. V- ati trezit voi destepti azi dimineata si crezand ca daca injurati o tara scapati de complexele de inferioritate.
Stiu din proprie experienta cateva institute franceze unde se face cercetare world class si unde ai oameni foarte inteligenti, care muncesc constant 10-12 ore pe zi (poate si mai mult).
Prin comparatie cu ei, viata prin administratie sau in intreprinderile cu sindicate puternice - din aceeasi Franta - pare insa rupta din alta lume (si nu in sensul bun) ... de fapt, nici in Romania nu e foarte diferit, iar daca USA ar avea sindicate pe masura celor frantuzesti ... la fel ar fi si aici.
americanii sunt mult mai pragmatici: nu muncesti,nu iei bani.
Pe de alta parte, e adevarat ca o anvelopa Michelin facuta in India nu va avea niciodata calitatea uneia facuta in Franta, ....oricat s-ar lauda producatorii cu standarde de productie ridicate si linii de productie moderne.
Pot in sistem sa am mai multe neconformitati - pe care le vezi si le simti, dar asta este valabil peste tot in lume, si este valabil si in interiorul Frantei -nu poti replica un business/concept peste tot la fel -imposibil, fiecare business, fie ca este de la aceeasi mama, are o anumita amprenta locala si temporala...
Poate numarul de defecte sa fie mai mare in India decat in Franta, poate CRM sa fie cu probleme in India, si asta are implicatii in costuri, in imagine...
Pana la urma piata dicteaza - asa este la americani - iar pentru fermieri cu adevarat pretul scazut poate sa dicteze in decizia de achizitie... Dar si aici, cine stie ce transformari mintale poate au avut loc in mintile acelor oameni in Franta..
In final as pune problema ce este mai competitiv anvelopa produsa in Franta sau cea in India?.
Acum se fac mai mult echipamente "idiot friendly" si "idiot proof" special pentru a scadea costurile cu muncitorii.
Chiar socialistii francezi recunosc ca duc o politica liberala.
In ceea ce priveste muncitorii ei sunt ca si cei romani si ceilalti europeni, faptul ca exista clisee de genul puturos, grevist astea sunt povesti de adormit fraieri si de imbatat boii sau altcumva spus de invinovatire a saracilor ca sunt saraci si de reconfortant bogatii ca sunt bogati.
Trebuie spus ca pentru a ajunge sarac in Occident, stare care nu este nici genetica sau ereditara (poate fi sociala prin apartenenta si cantonarea intr-o clasa sociala), ajunge sa iti pierzi slujba si sa iti treaca perioada de somaj fara sa iti poti gasi un loc de munca (varsta, calificare, cerere) si ajungi treptat sa iti pierzi masina, casa, familia, etc. (pentru asta sunt invinovatiti saracii de catre bogati -- culmea, adesea ultimii, adica patronii, fiind care i-au concediat pe primii)
Deci reiau stimabile bancher explicatia imputitului ala de patron american ( eu citind in original textul scrisorii lui)
"a spus asa citez aproximativ - ca el isi baga piciorul in muncitorii francezi (si in oricare alt european dealtfel) ca oricum el angajeaza indianul sau chinezul la 1 euro si nu ii pasa de factorul uman fiind interesat doar de profit.
Cu astfel de patroni, care ar trebui pur si simplu impuscati (la figurat), si care nu fac onoare breslei, o sa ajungem sa regretam lupta de clasa (patron/muncitor) sau poate o sa revenim la ea cine stie.
In ciuda perceptiei negative (popularizate de o mass-medie detinuta de patroni) pe care o au sindicatele franceze, trebuie stiut ca este singura forma de organizare si de presiune prin care muncitorii isi pot apara drepturile impotriva unora dintre patroni care le cer tot mai mult (sa lucreze mai mult pentru mai putini bani)etc
Daca omul a facut calcule si iese profit mai mare in China/India, ce te doare pe tine. E dreptul si alegerea lui sa investeasca unde vrea. Si din Ro au plecat diversi investitori, tot din cauza costurilor (salariale sau impozite). Or sa mai fie cazuri din astea, globalizarea asta o sa creeze multe astfel de situatii.
Oare in India au sindicate? In China probabil nu ca-i mai impusca pe aia cu idei indraznete.
Acum 100 de ani programul de lucru era probabil de 10 sau 12 ore, 6 zile/sapt. La francezi acum parca e programul de 35 ore/sapt, si parca erau si niste "studii" care recomandau sa se lucreze doar 4 zile/sapt. Cum creste programul de lucru?
Nu chiar 3 ore de discutii dar o ora - doua tot sunt !
In conditiile astea intr-adevar Michelin o sa aiba de tras sau poate vin si ei in Romania la o mana de lucru mai ieftina :-) ?!
deci nu poti sa compari pur si simplu salariile si orele muncite. cred ca cel mai corect ar fi ca muncitorul francez sa accepte o reducere modica a salariului - 20-25% si o reevaluare a timpului de munca la 5 ore, dar pe care sa le munceasca pe bune. cu banii ramasi pot fi angajati alti muncitori pe acelasi sistem part-time, fabrica va produce in continuare competitiv, somajul scade si oamenii, cu salariile mai mici dar cu mai mult timp liber, vor avea locul de munca asigurat pe termen lung si timp pentru alte satisfactii personale care sa umple golul financiar.
Transportul anvelopelor din China/India in Europa este la costuri foarte mici (ai fi surprins cat de ieftin e cu vaporul)
Iar relativ la salarii, asiaticii sunt mult mai muncitori si mai profitabili. Posturile care necesita persoane calificate se ocupa cu persoane calificate, stai linistit. Aia care dau la butoane sunt, de fapt, costul mare.
De ce ar vrea americanii sa salveze franta si sa aiba toti de mancare si loc de munca?!
Iti dai seama cat de socialist si lenes esti?
QED
in america, se lucreaza cu ora si se plateste cu saptamana.
niciun angajator nu te plateste sa stai.
sarbatori legale cu zile libere sunt vreo sase, iar concediul, de regula 2 saptamani.
sindicatele nu prea au trecere nici chiar in randul salariatilor.
mariri de salariu se dau anual, daca s'au indeplinit tzintele propuse si este proportional cu activitatea depusa, cum esti apreciat.
apropo de puturosi, in supermaketurile americane fetele de la casa nu stau pe scaune, zambesc cand apari in fatza lor, te intreaba daca ai gasit tot ce doreai, iti scaneaza produsele si le pun in in pungi, dupa ce te intreaba daca preferi pungi de hartie sau plastic.
eventual, pentru batrani, au si serviciu de carat pachetele la masina.
asta numai asa, ca un exemplu de atitudine.
Problema ta e ca iti place sa aberezi, datele reale te contrazic si o tot dai din colt in colt abuzand de o retorica foarte ieftina.
Uite ce spun cifrele:
- judecand dupa PIB-ul per om, per ora de munca (ajustat in functie de puterea de cumparare) US e cu 10% mai productiva decat Franta si de 4 ori mai productiva decat Romania
- judecand dupa productia medie pe cap de locuitor, USA e cu aproape 20% mai productiva decat Franta (un muncitor american produce, in medie, o valoare de 64000 de dolari pe an, in timp ce unul francez produce vreo 54600 de dolari pe an)
...QED !
in loc de qed, puteai sa zici, vezi goagal.
si atunci stiam cum ti'ai luat ...doctoratu' !
Am lucrat cu francezi si am lucrat si cu americani. Sincer, nu exista comapratie, si in nici un caz in favoarea francezilor! Francezii au profesionisti foarte buni, dar la americani profeionistii sunt marea majoritate! Si inca ceva, destul de sugestiv: cred ca generalul Patton spunea ceva de genul: "Prefer sa am in fata o divizie germana decat o divizie franceza in spate!"
Q.E.D.
http://www.businessinsider.com/are-the-french-the-most-productive-people-in-the-world-2009-8
http://www.eupedia.com/europe/maps_of_europe.shtml#real_productivity
Pe hartile alea Norvegia o duce asa si asa iar Elvetia mai are un pic si intrecuta de Spania si Grecia. Nu crezi ca e un pic dubios ?
Iar articolul ala nu e un articol economic, e o poveste de umplut pagina.
Ai si alte argument cu care sa contrazici articolul (in afara de faptul ca ai cunoscut tu un francez care vorbea mult etc etc)
We can actually calculate this Labor Alpha using statistics from Nation Master.
France has $36,500 GDP/Capita and works 1,453 hours per year. This equates to a GDP/Capita/Hour of $25.10. Americans, on the other hand, have $44,150 GDP/Capita but work 1,792 hours per year. Thus Americans only achieve $24.60 of GDP/Capita/Hour.
This puts the French Labor Alpha at about $0.50 GDP/Capita/Hour over the US. It may sound small at first, but add that up across millions of people, and a few decades. Now you've built a lesson for the rest of the world to learn.
Primul articol (business insider) e o gogomanie (scris de vreun Intern intr-o banca), care construieste statistici pentru 2009 folosind date (nu neaparat reale cat raportate) din 2005.
Al doilea link (eupedia), e o estimare pentru 2006 folosind date cel putin din 2005.
Irlanda si Belgia nu prea au fost peste Suedia si Elvetia in 2006 sau in ultimii 10 ani.
INTREBARE: cine stie cum se calculeaza un GDP, si cum pot fi facut sa arate (mai) frumos (decat e) ?
:)
Si vezi ca GDP/hour/capita nu e tocmai relevant.
Un indicator mult mai bun e GDP (PPP)/hour/capita.
GDP(PPP)= PIB ajustat cu puterea de cumparare (dupa cum am indicat intr-un post mai sus).
Uite doua formulari concurente:
1) "The data comes from The Conference Board.
GDP is measured in purchasing power parity, normalised to 2009 US dollar. It is calculated from unpublished 2005 EKS PPP estimates from Penn World Tables, updated with GDP deflator changes.
Work is measured as hours actually worked. "
2) "... data comes from the Center for International Comparisons at the University of Pennsylvania.
Nominal GDP is converted to "real GDP" (in PWT meaning PPP-corrected GDP) by using an index based on price sets of 2005, giving 2005 international dollar.
Work is measured as hours worked by employees."
INTREBARE: poti sa-ti dai seama din formularile astea care ii avantajeaza (aparent) pe francezi, de ce ii avantajeaza si unde e problema modelului ???
HINT: aceeasi sursa care ii eticheta pe francezi ca mai productivi decat pe americani ... ii dadea si pe:
- greci ca mai productivi decat americanii, danezii, suedezii, germanii, japonezii
- italieni ca mai productivi decat americanii, danezii , germanii, englezii, suedezii, etc
- spanioli ca mai productivi decat suedezii sau sud-coreeni
etc...
Tie nu ti se pare nimic suspect in clasamentul ala ???
Nu uita ca articolul tau a fost scris in 2009, folosind date din 2005 :)).
Intre timp a venit o criza, iar adevarul a cam iesit la iveala. Aia care se laudau cu cifrele lor aratoase (si frumos masluite) sunt semi-falimentari astazi.
asa, ca sa te mai echilibrezi/
http://www.businessinsider.com/googles-zurich-office-2013-2
Vorbind serios, in pofida celor 3 ore de munca industria lor alimentara exporta mai mult decat viseaza Romania sa exporte IN TOTAL vreodata.
Despre exporturile Romaniei, gradina si marmota Europei: daca vreodata vom ajunge sa exportam alimente numai cat exporta Franta VIN si BRANZETURI va fi extraordinar (citeste imposibil). Iti dai cu parerea in stilul pur romanesc fara sa ai vreo legatura cu subiectul,
E vorba si de Romania pentru ca nu suntem departe si avem conducatori luminati cu idei apropiate, alesi cu veselie.
Interesant.
Dar majoritatea nu lucreaza 7 ore pe zi, lucreaza zi lumina, si isi fac miercurea libera de exemplu.
Asta inseamna ca din sapte zile, patru se lucreaza, trei se sta. Aceasta realitate e corelata si cu sistemul de invatamant-ln gradinita de exemplu miecurea nu se primesc copii, miercurea are acelasi statut ca si sambata si duminica.
omologii din Franta sunt mai mult in sedinte astfel incat nu dai niciodata de ei. as spune chiar 5-6 ore pe zi...
Munca intelectuala este munca! Nu doar datul cu sapa inseamna munca.
Chiar daca vorbim de tari din Europa care au un nivel de trai exceptional, cum ar fi Norvegia, Danemarca, Suedia, Olanda, Belgia, Franta, Elvetia sau Luxemburg, toate acestea isi bazeaza politica pe taxe si impozite enorme pentru cei care produc plus-valoare si ajutoare de stat pentru cei care stau degeaba. Asa s-a ajuns ca in aceste tari ajutorul de somaj este aproape dublu fata de salariul minim pe economie, ceea ce incurajeaza nemunca.
In America este pe dos; taxele sunt mici pentru cei care contribuie la economia nationala si ajutoarele sociale acordate de catre stat pentru cei care nu fac nimic sunt minime.
Acuma, indiferent de crizele economice sau financiare care afectat intreaga lume, vedem clar ca USA este mult inaintea tarilor europene in toate domeniile: economic, social, nivel de trai, politic, militar, cultural, democratic, industrial, comercial, financiar sau strategic.Este motivul pentru care brand-uri ca si Coca-Cola, Microsoft, Google, Facebook, Apple, Yahoo si inca multe altele nu au putut si nu vor putea aparea niciodata in alta parte decat in America. In oricare alta tara din Europa este exclus!!!
Singura tara din Europa care incearca sa tina oarecum pasul cu USA este Germania. Nu intamplator Germania avea chiar dinainte de 1990 cea mai puternica moneda din lume dupa USA, nu intamplator Germania este si acum motorul economic si financiar al Europei. Dar este inca foarte departe de America!
Europa fata de America este despartita in mod clar de doctrine politice si de mentalitati. Intr-o parte s-au promovat intens politici pure de dreapta, cu toate plusurile si minusurile lor, in timp ce de cealalta parte s-au aplicat zeci de ani politici de stanga, la fel cu plusurile si minusurile lor.
Rezultatele se pot evalua astazi!
inca de pe vremea barierelor vamale, germania a fost una din cele mai putin protectioniste economii europene.
au considerat intodeauna ca o concurenta, cu firme din afara, duce numai la intarirea economiei, la mentinerea pasululi cu tehnologia moderna.
acum, saltul economiei germane, comparativ cu celelalte economii europene, se datoreste tocmai desfiintarii barierelor comerciale in interiorul ue, zona a 28 de state care fac schimburi libere.
americanii au fost totdeauna sustinatori ai acordurilor de comert liber.\
nafta, north american free trade agreement, cu mexic si canada, este tot o initiativa americana, din care au de castigat atat vecinii din nord, cat si cei din sud.
au castiga si americanii, cu acces la petrolul din golful mexic si forta de munca mai ieftina mexicana, plus resursele canadiene.
acum, americanii, englezii si nemtii discuta serios despre o zone de comert liber transatlantica...
in cultura politica americana, libertatea este inaintea democratiei.
Pana atunci brief ca a deschide o firma in Germania ai cele mai multe obstacole si cea mai lunga perioada de pregatire din Europa, nu mai vorbim fata de USA!!! No, asta-i!
Si inca ceva, flexibilitatea in gandire - nu o gasesti la nemti, dar la francezi si la americani DA.Uite aici are loc si romanul, ca este exemplu de flexibilizare in gandire, atitudine...
adevarat, la americani sa deschizi o afacere tip imm este chestie de doua zile.
adresa, telefon si cont in banca.
Nu facea fata si cred ca a importat creiere istete. Nu ai ideee ce cizma baga in gat nemtii celor noi veniti, si nici ce discriminare face intre barbati si femei! Vazut, cunoscut - plecat rapid!
Chestia asta cu moneda: m- ai pus serios pe ganduri si ma tot gandesc de cand Germania a cerut repatrierea tuturor rezervelor in tara... Serious, something smells bad!
Comportamental este o prapastie intre EU si USA, ca sa nu mai vorbim de cea dintre Germania si USA.
Stilul meu este mult mai apropiat de cel al francezilor - cu cele bune si cele rele!
Nu facea fata si cred ca a importat creiere istete. Nu ai ideee ce cizma baga in gat nemtii celor noi veniti, si nici ce discriminare face intre barbati si femei! Vazut, cunoscut - plecat rapid!
Chestia asta cu moneda: m- ai pus serios pe ganduri si ma tot gandesc de cand Germania a cerut repatrierea tuturor rezervelor in tara... Serious, something smells bad!
Comportamental este o prapastie intre EU si USA, ca sa nu mai vorbim de cea dintre Germania si USA.
Stilistic-cultural imi este mult mai aproape cel american si apoi cel al francezilor - cu cele bune si cele mai putin bune!
Ei hai, sa nu insiram toate calitatile posibile acum!
Economic, militar, stiintific, tehnologic, industrial, comercial sau financiar SUA este clar inainte.
Social as zice ca anumite tari europene au luat fata USA (Tarile Nordice si Elvetia). Serviciile medicale sunt mult mai ieftine si de calitate comparabila. Invatamantul (de masa) este si el foarte ieftin si de calitate acceptabila. Cand vine vorba de institutiile de invatamant de top, SUA domina, clar. In toate celelalte cazuri calitatea este comparabila sau poate putin mai buna, dar preturile sunt mult mai bune in Europa.
Ca nivel de trai, Tarile Nordice sunt iarasi in fata (dar asta chestia asta se coreleaza cu componenta sociala)
Daca nu inteleg sindicatele cum devine treaba cu competitivitatea, unde este loc suficient de negociat,imi pare ca o sa moara pe limba lor
It/s time for a change!