Amenzile propuse ca parte a modificarilor Codului Rutier sunt prea mari si anumite fapte nu pot fi probate in fata instantei, astfel ca propunerile vor fi revizuite, a spus ministrul de interne Radu Stroe citat de alba.24.ro si realitatea.net. Cele mai dure sanctiuni propuse prevad suspendarea permisului pana la trei ani. Totusi, el spune ca vor fi pedepse drastice pentru incalcari precum conducerea sub influenta alcoolului si depasirea vitezei legale

Dupa ce in urma cu trei zile anunta sanctiuni usturatoare pentru soferii care nu isi platesc amenzile sau care produc accidente grave, ministrul de interne, Radu Stroe, da inapoi.

"Amenzile sunt intr-adevar prea mari, iar anumite fapte ce nu pot fi probate in fata instantei e greu sa le sanctionezi direct prin lege. Prin urmare, ne vom revizui punctul de vedere, dar fapte precum conducerea sub influenta alcoolului, depasirea vitezei, trecerea peste calea ferata, conducerea fara permis, toate aceste fapte vor ramane foarte grav sanctionabile inclusiv cu amenzi. Proiectul va suferi modificari", a declarat ministrul de Interne.

Acum trei zile, Radu Stroe spunea ca cine primeste o amenda si nu o plateste in 30 de zile risca sa i se suspende permisul pana cand va face dovada ca a dat banii. O alta modificare importanta prevedea cresterea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce pentru cei care produc accidente grave, soldate cu morti si raniti.

Comisia de lucru formata la MAI pe proiectul de ordonanta de urgenta ce propune modificari la codul rutier sustine ca unele sanctiuni avute in vedere sunt foarte drastice.

Variantele ar fi ca, de exemplu, pentru patrunderea in intersectie pe culoarea rosie a semaforului si producerea unui accident soldat cu pagube materiale, perioada de suspendare a permisului sa fie nu pe trei ani, ci pe o perioada mai mica, insa, daca soferul respectiv mai ¬greseste¬ in acelasi mod de cateva ori, pedepsele vor creste.

Pentru neacordare de prioritate sau nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferata ori viteza excesiva, membrii comisiei sustin ca sanctiunile ar trebui sa ramana importante.

Legea circulatiei pe drumurile publice ar putea fi modificata in toamna acestui an.

Cateva dintre prevederile propuse si comparatii cu legea actuala (cu mentiunea ca punctul de amenda este 80 lei)

Daca treci pe rosu si te faci vinovat de producerea unui accident soldat cu pagube materiale: vei plati o amenda incadrata in clasa VI de sanctiuni si vei ramane fara permis trei ani. In legea actuala, sanctiunea este permis suspendat timp de doua luni si intre 6 si 8 puncte-amenda.

Daca treci pe rosu, dar nu se produce accident: permis suspendat timp de doi ani si intre 125 si 200 puncte-amenda. Potrivit legislatiei in vigoare, permisul se suspenda o luna si primesti 4 sau 5 puncte-amenda.

Daca mergi pe contrasens: pe autostrada ¬ permis suspendat pentru trei ani si intre 125 si 200 puncte-amenda. Legea actuala prevede permis suspendat doua luni si intre 6 si 8 puncte-amenda.

Daca nu porti centura de siguranta (sau casca de protectie): 9-20 puncte amenda, fata de 2-3 puncte amenda, sanctiunea aplicata in prezent.