Scandalul Volkswagen - Costurile totale pentru gigantul german ar putea fi intre 25 si 60 miliarde euro
Volkswagen are lichiditati in valoare de 15 miliarde euro, suma care nu-i va ajunge sa acopere costurile uriasului scandal. Singura solutie va fi ca grupul german sa adopte masuri dure de austeritate, e de parere Ferdinand Dudenhöffer, profesor la centrul de cercetare auto de la universitatea din Duisburg (Germania).
Initial Volkswagen a pus deoparte 6,5 miliarde euro, insa seful companiei a admis ca nu vor suficienti. Cat va costa intregul scandal este imposibil de zis, insa cele mai optimiste prognoze indica 25 miliarde euro, iar cele mai pesimiste, 60 miliarde euro.
Nu se stie inca solutia tehnica aleasa pentru a remedia masinile cu soft-ul in cauza, insa fiind vorba de 11 milioane de masini, interventiile vor costa de ordinul miliardelor.
Citeste articolul complet pe 0-100.ro

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Sila!
Daca era tara ta sa o conduci si o companie care aduce miliarde in tara si angajeaza zeci de mii contribuind pentru ei alte miliarde dadea de faliment pe baza unor marlanii pe care le-a comis, ce facei tu?
Tu ca lider ce ai face in situatia aia? Nu tu ca Gigi de la scularie, anonim comentand pe net. E o intrebare cat se poate de serioasa. Pentru ca asa si eu zic ca atunci cand copiii vecinului urla noaptea vecinul ar trebui sa faca "ce trebuie" ca boracul sa taca. Sau sa se mute. Dar important e ce as face eu in situatia aia.
Pana una alte Merkel cred ca are probleme mai mari. Si cred ca si tu ar trebui sa ai probleme mai importante decat prezumtiile sau previziunile legate de asta. :)
Sa injure nemtii si aia care cotizeaza la ei, nu tu. Ca nici ei nu se plang de ce faci tu in Romania.
Este vorba de cantitaea de NOx produsa - si numai cand motorul are sarcina mare - este peste limita de 0,024 g/km daca nu ma insel, iar standardul EURO3 permitea pana la 1 g/km (adica de 41X mai mult decat EURO5).
Apoi poluarea cu NOx este trecatoare, nu pprea afecteaza pe camp deschis sau pe autostrada, dar poate fi periculos in suburbii si orase congestionate.
Spun ca este trecatoare, pentru ca in mod spontan dispare din mediu sub actiunea razelor UV, transformandu-se in N2 si O3 adica ozon. Ozonul tot este periculos la nivelul solului in la concentratii mari, dar asta nu prea apare din cantitatea relativ mica de NOx. Apoi si ozonul dispare, oxidand impuritatile din aer si redevenind O2.
Conform specificatiilor tehnice consumul mixt este de 5,1 L motorina / 100 km si cantitatea de CO2 este de 143 g/km
sa facem calculele:
- densitate motorina 0.832 kg/L, cu mici variatii la fiecare producator/blend
- 1 kg motorina = 3,4 kg CO2
5,1 L motorina = 4.2432 kg motorina = 14,42 kg CO2 (la 100 km) , deci 144,2 g CO2/100 km, aproape de specificatii.
In mod real are un consum mixt de 6,3 L, deci produce 178 g CO2/km
Apoi la 20.000 km parcursi nu a folosit decat vreo 5 L de AdBlue, deci se pare ca o foloseste doar in modul de TEST, adica cand stai la semafor sau in parcare cu motorul pornit, sau cu sarina mica ruland drept pe sub 1800 rot/min.
La motoarele mari de 2 L cu Adblue se pare ca o sa faca "reparatie" prin soft, crescand consumul motorului (o incarcatura mai bogata reduce temperatura de ardere, deci scade sansa sa-se oxideze nitrogenul din aer formand NOx), vor activa tot din soft ca pompa de uree sa mearga tot timpul, astfel o sa ajung la un consum de AdBlue ridicat (bine ca voi folosi alt brand, la pret de 1/3) si cu problema nesesitatii de umplere (se cristalizeaza in portbagaj daca ai varsat, si vei face fara un adaptor special).
Apoi cum sistemul asta cu uree nu este perfect, poate sa injecteze prea multa uree in evacuare, care va rezulta prin eliminarea de amoniac in atmosfera. deci scadem o noxa relativ instabila, care se descompune de la sinein cateva ore dar bagam mai mult CO2 care persista in atmosfera, mai folosim si aditivi (AdBlue) care tot trebuie sintetizat - de obicei din CO2 si NH3 - si mai scapam ceva amoniac in atmosfera, o baza, ca sa neutralizeze ploile acide cu acid sulfuri (produsi in mare parte industrial, dar si de vechile carburani cu sulf mai bogat, deja interzise prin Europa si SUA).
Per total au de castigat petrolisti, nu vom mai vedea masini cu consum mic (si implicit mai putin poluante) ci va creste consumul pentru o putere asemanatoare, asa ca cererea de petrol va creste...
Apoi se vor trata poluarea cu alte metode care indirect polueaza si mai mult decat pentru "depoluarea" facuta. Numai bun pentru consumerism si magnati.