Daimler a anuntat ca va investi jumatate de miliard de euro pentru a construi o fabrica de motoare in Polonia, urmand a fi a doua astfel de fabrica din afara Germaniei. Anuntul risipeste sperantele celor care credeau ca este posibil ca Romania sa fie aleasa. Productia va incepe in 2019 cand vor fi cateva sute de angajati.

Sigla MercedesFoto: Daimler

Fabrica va produce motoare diesel si pe benzina in patru cilindiri pentru masini Mercedes si va fi situata la Jawor, la 430 km de Varsovia. Uzina de la Jawor va fi extrem de importanta pentru constructorul auto fiindca ii va permite sa reactioneze mai repede cand apar fluctuatii ale cererii la diverse sit-uri de productie ale companiei, spune Frank Deiss, sef de productie Powertrain Mercedes-Benz Cars.

Jawor se afla la mai putin de 100 km de granita germana si de cea cu Cehia. Orasul a fost "in carti" si pentru uzina Jaguar Land-Rover castigata pe ultima suta de metri de Slovacia.

In ultimul timp s-a vorbit mult despre extinderea activitatilor Mercedes in regiune, mai ales ca vanzarile marcii au atins maxime istorice pe plan mondial si compania are nevoie de capacitati suplimentare de productie.

Uzina de motoare anuntata acum pentru Polonia va fi a doua fabrica de motoare din afara Germaniei pentru Daimler (prima fiind la Beijing). Se zvonise ca si Romania ar fi fost pe lista scurta, insa este greu de crezut, dat fiind ca infrastructura tarii noastre nu prea s-a imbunatatit in ultimii ani. In plus, Polonia este mult mai aproape de Germania si componentele pot fi transportate mult mai rapid.

Citeste articolul complet pe 0-100.ro

Jawor, pozitionat pe harta