Oxford intentioneaza sa devina primul oras din Marea Britanie care va interzice toate autoturismele pe benzina si motorina de pe strazile sale. Toate taxiurile, autobuzele si masinile care funtioneaza pe carburant ar urma sa fie interzise pe sase strazi din centrul Oxfordului din 2020 daca propunerea va fi adoptata, relateaza The Telegraph.

Universitatea OxfordFoto: ox.ac.uk

Zona va fi extinsa in 2025 si 2030 ca sa includa tot centrul orasului, iar in 2035 si camioanele vor fi interzise, transformand orasul Oxford in primul loc cu emisii zero din lume.

Expertii spun ca masura ar putea reduce efectele nocive ale dioxidului de carbon pana la 74 de procente pe o singura strada. Seful consiliului local al mediului, John Tanner, a declarat ca este "nevoie urgent" de a aceasta masura. Conducerea locala, impreuna cu firmele de taxi, de autobuz si alte companii vor trebui sa cheltuiasca in jur de sapte milioane de lire sterline pentru a inlocui autoturismele poluante cu masini electrice.

Oricine va conduce o masina care nu este electrica in oras va primi o amenda de 60 de lire sterline. De luni va incepe o consultare publica cu privire la aceste propuneri.