Reuters: Tesla Motors are un numar foarte mare de masini cu defecte, fiindca merge pe ideea: construieste repede si mai apoi repara
Reuters a vorbit cu noua actuali si fosti angajati ai Tesla Motors care spun ca aproape toate masinile au nevoie de reparatii inainte de a iesi pe poarta fabricii din California, fiindca asamblarea este facuta in graba si angajatii sunt presati sa tina liniile de asamblare functionale chiar si cand lipsesc unele componente, pe ideea ca acestea vor fi adaugate mai tarziu.
Reuters scrie ca exista o zona de parcare speciala unde sunt puse masinile care mai au nevoie de reparatii si ca in unele momente in aceasta zona erau chiar si 2.000 de masini. Compania neaga insa ca ar exista o astfel de zona.
Sursele spun ca in unele cazuri chiar si 90% dintre masinii au probleme ce sunt descoperite la controlul final de calitate si, in consecinta, sunt apoi reparate. Ca exemple de defecte, poate fi vorba de usi care nu se inchid bine, de lipsa unor dotari, dar si de probleme cu izolatia, ceea ce face ca apa de ploaie sa patrunda in imasina. Un angajat spune ca astfel de defecte au fost gasite la Model S, masina pe care Tesla o fabrica de cinci ani.
La orice prodcator auto controlul final de calitate descopera probleme la masini, insa cei de la Reuters citeaza analisti care spun ca la Tesla ponderea masinilor care mai necesita reparatii este foarte mare, mai ales ca este vorba de o companie premium.
Reuters a vorbit cu noua oameni de la Tesla, patru dintre ei fiind concediati recent ca parte a unui "val" de cateva sute de persoane, despre care compania spunea ca au avut performante slabe. Cei patru angajati sustin ca nu se pune problema sa fi avut performante necorespunzatoare
Tesla a contrazis modul in care acesti angajati o descriu, spunand ca nici nu se pune problema sa fie adevarat ca i-ar fi aproape imposibil sa faca masini fara defecte. Compania spune ca are un proces de control de calitate extrem de riguros ce implica 500 de teste si inspectii si ca scopul este sa produca "masina perfecta pentru fiecare client in parte".
"Evaluam fiecare vehicul pentru orice mic detaliu. Majoritatea clientilor nici nu ar observa munca facuta post-productie, dar ne pasa chiar si de o fractiune de milimetru diferenta in alinierea caroseriei sau de o mica dferenta in textura vopselei. Trimitem apoi tot acest feedback in productie, in cautarea perfectiunii", precizeaza compania.
Compania mai spune ca sondajele arata ca 91% dintre cei care si-au cumparat o masina Model S sau Model X spun ca si urmatoarea masina va fi tot o Tesla, dovada ca oamenii sunt extrem de multumiti.
In ultimimii ani reviste americane pentru consumatori, dar si companii respectate care fac studii ample de calitate, cum ar fi JD Power, au spus ca Tesla Motors nu are inca experienta unui producator auto de traditie, urmaarea fiind ca masinile au probleme de calitate mult peste media companiilor auto premium.
.

Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
in experienta stiu ca ar sari dealerii instant la gatul lor
Metodele de scadere a defectelor au fost lansate de americani si japonezi de mult timp, Six Sigma, Kaisen, Lean, combinatii intre ele.......E foarte adevarat ca stiu sa controleze neconformitatile, probabil ca la fel de rapid ca si asambalrea. Repet: n-ar mai fi in piata!
singurii care nu respecta ISOTS sunt renault....ca ei au alt sistem
Similar mi se pare cu tesla si masinile electrice. Cum sa accepte GM sau altii mari, cu zeci de ani vechime, sa vina un "nebun" si sa faca in cativa ani un produs mult superios?
Parerea mea: in orice disputa de acest gen conteaza DOAR opinia cumparatorilor. Revistele de profil sunt, daca nu toate atunci majoritatea, captive.
Pana una alta sa vedem clienti nemultumiti si atunci hai sa le dam in cap, pana atunci... watch and learn!
Uite aici un video: https://www.youtube.com/watch?v=dKQPHC4JyAU
Acest tip enumera toate problemele pe care le-a avut cu Tesla Model S in mai putin de un an. Mai rau este faptul ca aici vorbim de o masina de 120.000$.
Ar trebui si sa vezi cat costa service-ul celor de la Tesla dupa ce masina a iesit din garantie.
Cei de la Tesla incearca sa fie un fel de Apple. Si la fel ca cei de la Apple trebuie sa creeze un hype si sa genereze fanboys. Se pare ca le reuseste.