La inceputul acestei saptamani, Uniunea Europeana a cerut producatorilor de automobile sa se "comporte mai etic" si mai responsabil, in urma unui scandal privind emisiile de motorina si dezvaluirii testelor de evacuare a motorinei realizate cu maimute si oameni, scrieEurActiv.

Productia mondiala de automobile va ajunge la 85 milioane unitati in 2014Foto: World Fleet Show

Comisarul european pentru industrie, Elzbieta Bienkowska, a spus ca va cere tuturor statelor membre "sa verifice daca astfel de teste pe oameni si animale sunt sau nu efectuate".

Saptamana trecuta a iesit la iveala faptul ca gigantul auto german Volkswagen a incercat sa pastreze secretul rezultatelor unui test de emisii de motorina realizat pe maimute, deoarece a aratat un impact mai mare asupra sanatatii decat era de asteptat.

Pe fondul unei furtuni de critici referitoare la experiment si a testelor separate realizate cu ajutorul unor voluntari germani, comandate de un institut de cercetare finantat de industria auto, VW l-a suspendat pe Thomas Steg, principalul sau lobbyist, si a etichetat testul ca fiind "neetic si respingator".

Bienkowska le-a spus deputatilor europeni care s-au intrunit la Strasbourg ca "industria automobilelor trebuie sa se comporte mai etic si mai responsabil", adaugand ca Comisia Europeana a fost "socata" sa auda despre testele efectuate pe animale si pe oameni.

"Nu exista o lege a UE care sa justifice un astfel de comportament", a subliniat comisarul, mai ales ca acesta vine la scurt timp dupa "Dieselgate". Scandalul respectiv a fost declansat dupa ce VW a recunoscut ca a trisat la testele de poluare.