​Waymo, divizia de mașini autonome din grupul Alphabet, a anunțat că va cumpăra 20.000 de SUV-uri electrice Jaguar I-PACE, contractul fiind de aproximativ 1,5 miliarde euro. Waymo vrea să lanseze în acest an primele servicii cu mașini care se conduc singure și are în flotă 600 de MPV-uri Chrysler Pacifica. După accidentul Uber mai multe companii au suspendat testele cu mașini autonome și este de așteptat ca și autoritățile să fie mai severe în acordarea autorizațiilor.

Waymo Jaguar Land Rover I-PACEFoto: Waymo

Waymo va face în acest an primele teste cu SUV-uri Jaguar pe care va pune soft-uri și senzori, iar din 2020 mașinile vor intra în număr mare în flota Waymo.

Din 2015 Waymo are în flotă mașini Chrysler Pacifica: în prezent sunt 600, dar planul este să fie de câteva mii.

I-PACE are echivalentul a 394 CP și poate ajunge în doar 4,5 secunde de la 0, la 100 km/h. La o stație de 50kW mașina se poate încărca în proprție de 80% în 85 de minute, iar autonomia totală promisă este de 480 km. Mașina este produsă în Austria.

Waymo va lansa în lunile următoare servicii de transport cu mașini autonome în Arizona pe anumite trasee unde a primit aprobare și, dacă la început va fi prezent și un tester al companiei, planul prevede că cel care solicită o cursă să poată sta singur în mașina autonomă, fără a fi nevoie să conducă.