​Waymo, divizia de mașini autonome a grupului Alphabet, va construi o uzină pentru mașini autonome în statul american Michigan, a anunțat compania. Investiția este de 13,6 milioane dolari, iar la uzină vor lucra 400 de angajați. Waymo a anunțat la final de 2018 lansarea unui serviciu de taxi autonom într-o mică zonă din Phoenix (Arizona), dar în mașină se găsește și un șofer, pentru a interveni la nevoie

Masini de la WaymoFoto: Waymo

Situl nu va fi unul mare, la început vor fi 100 de oameni și se poate ajunge până la 400. La uzină angajați vor integra sistemele autonome Waymo (cu radare, senzori și camere video) pe mașinile Chrysler și Jaguar pe care Waymo le cumpără de la acești constructori.

Compania anunțase că va cumpăra în anii ce vin 62.000 de mașini Chrysler Pacifica și 20.000 Jaguar i-Pace.

Waymo spune că va fi primul sit din lume dedicat 100% mașinilor autonome de nivelul 4 și că se va găsi în Michigan. Există cinci grade de autonomie a unei mașini, iar la al patrulea șoferul poate delega complet sarcina de condus către mașină, în anumite scenarii de condus, aceasta fiind capabilă să folosească singură sistemul de direcție, accelerația și frâna, luminile de semnalizare la schimbarea direcției sau a benzii, ștergătoare, faruri, etc…

În această fază șoferul deja nu mai este necesar, nici pentru a monitoriza mașina, nici pentru back-up, atâta timp cât rămâne în scenariul de condus căreia mașina autonomă să-i poată face față.

Investiția propusă îi dă dreptul companiei să primească subvenții de 8 milioane dolari. Fabrica ar trebui să fie complet operațională în 2021.

Sursa: AFP