Un Brexit „fără acord” ar avea un impact seismic asupra industriei auto europene, au susţinut, într-o rară declarație comună, șefii celor 23 de asociații antreprenoriale europene din industria auto, care avertizează asupra unei ieșiri traumatizante a Marii Britanie, unde au sediul central, printre altele, fabricile giganţilor auto BMW, Peugeot PSA și Nissan. Presa internațională relatează acest lucru, precizând că sunt puse în pericol miliarde de euro și milioane de locuri de muncă, potrivit Rador care citează Rainews.

Intr-o fabrica BMWFoto: BMW

Cel mai puternic motiv de îngrijorare al reprezentanţilor firmelor automobilistice este posibila destrămare a lanțurilor de aprovizionare între insulă și continent. "Ieșirea Regatului Unit din UE fără un acord ar declanșa o schimbare seismică a condițiilor de tranzacționare, cu miliarde de euro de costuri care amenință să influențeze alegerea consumatorilor și accesibilitatea economică de pe ambele părți ale Canalului", se specifică în declarația comună.

'Orice întrerupere a producției costă doar în Marea Britanie 50.000 de lire sterline pe minut. În acest sector lucrează 13,8 milioane de persoane în Uniunea Europeană, inclusiv Marea Britanie, echivalentul a 6,1% din forța de muncă'.

Marea Britanie ar trebui să părăsească UE în data de 31 octombrie, însă companiile sunt tot mai îngrijorate de aparenta lipsă de progrese către un nou acord care să îl înlocuiască pe cel obținut de Theresa May, pe care parlamentul britanic l-a respins de trei ori. Declarația a fost semnată, printre altele, de asociațiile europene de producători și furnizori de mașini, precum și de 17 asociații naționale.