​FCA Fiat Chrysler și PSA Peugeot-Citroen au confirmat joi că s-au înțeles și că demarează un proiect de fuziune 50:50 care nu va cuprinde și închiderea vreunei uzine. Sediul noii entități va fi în Olanda și CEO va fi Carlos Tavares de la Peugeot, fost director și la Renault, scrie AFP. Cele două grupuri ar avea o producție combinată de 8,7 milioane de vehicule/an și o valoare de 50 miliarde dolari. Dacă fuziunea va izbuti se vor găsi sub aceeași umbrelă mărci celebre și diverse precum Fiat, Alfa Romeo, Citroen, Jeep, Opel, Peugeot și Chrysler.

Peugeot 508 FastbackFoto: Peugeot

Cele două grupuri vor deține fiecare 50% din acțiunile noii companii. Consiliul de administrație va fi format din 11 membri: 5 de la PSA, 5 de la FCA și Carlos Tavares, viitorul director general.

Practic, board-urile celor două grupuri și-au mandat echipele de negociere să discute și să semneze în câteva săptămâni un memorandum de înțelegere care va cuprinde toți termenii fuziunii.

Combinarea celor doi giganți auto va aduce economii anuale de 3,7 miliarde euro, spun companiile.

Grupul ar deveni al patrulea constructor auto mondial, după Volkswagen, Toyota și Renault-Nissan.

Și FCA Fiat-Chrysler a luat naștere după o fuziune care, s-a dovedit apoi, a salvat ambele companii.

Mega-propunerea de acum vine la doar câteva luni după ce se părea că partenerul de fuziune al Fiat-Chrysler va fi Renault, rivalul principal al PSA. În iunie însă, FCA s-a retras din discuții după ce statul francez a intervenit și a somat Renault să-și rezolve mai întâi problemele cu ”colega” de alianță, Nissan, scrie BBC.