Interdicția de a vinde mașini noi cu motoare cu combustie internă ar trebui mutată în Regatul Unit cu cinci ani, din 2040 în 2035, va anunța marți premierul Boris Johnson care va prezenta planurile pentru summit-ul COP26 despre schimbările climatice. Mai multe țări vor să interzică vânzarea de mașini noi pe benzină și motorină, cel mai des fiind menționat intervalul 2035-2040. Summit-ul ONU se va ține în noiembrie, la Glasgow.

Alimentare cu hidrogenFoto: Renault

Obiectivul 2040 a fost anunțat prima oară în iulie 2017, dar acum, în noua propunere, sunt înaintate spre interdicție și hibridele. Proiectul va fi supus consultării publice și propune să poată fi cumpărate doar automobile electrice și pe hidrogen.

Chiar şi 2040 este prea târziu pentru atingerea ţintelor climatice, ambiţioase de altfel, setate pentru 2050, zero emisii nete de gaz cu efect de seră, susţin experţii britanici.

În prezent doar 10% din vânzările de mașini noi din UK sunt reprezentate de hibride și de electrice, iar reprezentanții industriei auto spun că noua țintă este îngrijorătoare fiindcă este ca și când schimbi poziția porții în timpul jocului.

Sursa: BBC