Dacia reia producția la uzina Mecanică pe 21 aprilie și la cea de Vehicule, pe 4 mai

de Vlad Barza     HotNews.ro
Joi, 9 aprilie 2020, 12:19 Economie | Auto


In uzina Dacia
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Dacia a anunțat când se va relua producția la uzinele de la Mioveni, iar acest lucru se va întâmpla în două etape: 21 aprilie și 4 mai, dar în condiții de siguranță și de distanțare socială, cu echipe restrânse. Producția fusese oprită în martie la Mioveni. Recent și Ford a anunțat că reia producția pe 4 mai.

UPDATE Ce spune Dacia

În acord cu partenerii sociali și din respect pentru protejarea și siguranța angajaților, toate măsurile sanitare de protecție în vigoare, în România, au fost implementate pentru a relua progresiv activitatea de fabricație derulată pe platforma industrială Dacia de la Mioveni. Astfel, începând cu data de 21 aprilie, activitățile de producție ale celor două uzine vor fi reluate pe bază de voluntariat:

Uzina Mecanica și Șasiuri este pregătită să redemareze activitatea în echipă redusă de lucru

Uzina Vehicule va relua producția în departamentul Presaj, în 2 schimburi.

Din data de 4 mai, vor redemara activitățile ambelor uzine.

Pe tot parcursul perioadei în care activitatea de producție a fost întreruptă au fost definite si aplicate măsuri pentru a proteja angajații în perspectiva revenirii acestora la lucru. Aceste măsuri care țin de igienizare și securitate vor fi aplicate în mod riguros. Angajații vor fi informați despre necesitatea respectării măsurilor luate pentru protejarea sănătății lor și a colegilor.


Automobile Dacia a întrerupt producţia la uzinele din Mioveni pe data de 19 martie până 5 aprilie, în contextul pandemiei de coronavirus, iar 13.500 de angajaţi au intrat în şomaj tehnic. Pe 2 aprilie compania a anunțat că va prelungi perioada de întrerupere, dar nu a comunicat data reluării.

Dacia a avut în 2019 un an record de vânzări datorită modelului Duster. La Dacia au fost produse peste 50.000 de mașini în primele două luni din an, dintre care 36.000 Duster.

Producţia de maşini în uzina de Vehicule Dacia de la Mioveni va fi reluată la începutul lunii mai. După Paşti, se reia activitatea în Uzina Mecanică şi Şasiuri (21 aprilie).

Joi, sindicaliştii din uzinele Dacia de la Mioveni şi reprezentanţii patronatului au semnat un acord privind reluarea activităţii în fabrică.

Potrivit reprezentanţilor angajaţilor, oamenii se pot întoarce la muncă doar în condiţii de siguranţă, aşa că s-a stabilit ca întreaga activitate de producţie de maşini să fie reluată începând cu data de 4 mai.

„Noi am analizat ce se întâmplă în România. Am văzut cam cum se prevede problema pandemiei şi am dat răgaz angajatorului nostru, Dacia, să facă toate condiţiile pentru a relua în condiţii de securitate activitatea pentru toţi salariaţii”, a declarat Nicolae Paveslescu, liderul sindicatul Dacia, citat de Mediafax.

Potrivit reprezentanţilor sindicatului din fabrica Dacia, a doua zi după Paşte, 250 de oameni din cei peste 4.000 de salariaţi din Uzina Mecanică şi Şasiuri vor începe producţia de motoare şi cutii de viteză.

Tot atunci, alţi 190 de oameni vor începe să lucreze în departamentul „presaj”, unde se produce o parte din piesele folosite la fabricarea autoturismelor.

Pavelescu spune că cei 440 de angajaţi care vor începe lucrul mai devreme vor veni la serviciu pe bază de voluntariat, iar angajaţii din categoria de risc, predispuşi îmbolnăvirii cu COVID-19, vor sta acasă.

„Fabricaţia de automobile se reia în data de 4 mai. În schimb, la uzina de mecanică, a doua zi după Paşti, vor începe lucrul 250 de oameni, într-o singură echipă. În zona de vehicule, va lucra <presajul> cu 190 de oameni, în două echipe. Lucrul se face pe bază de voluntariat şi vom avea în vedere ca oamenii care sunt expuşi, adică, cei cu boli cornice, boli profesionale, să fie evitaţi, chiar dacă vor dori să lucreze voluntar”, a spus liderul de sindicatul Dacia.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6112 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Riscuri mai mari, dar necesar (Joi, 9 aprilie 2020, 12:33)

  BEDE [utilizator]

  Sigur că cresc riscurile de îmbolnăviri, dar trebuie să muncească cineva, că altfel nu si din ce trăi. Ce este de preferat? Să riști să te alegi cu COVID și să mori sau să scapi, după cum se nimerește, sau să mori de foame?
  Personal aș alege COVID decât a muri de foame sau a muri cu demență senilă.
  Chiar mi se pare cumva mai inteligent ceea ce au făcut în Japonia. Dar, pe de altă parte, cultura japoneză nici nu se compară cu cea a românilor, ceea ce îi face să nu iasă din casă dacă nu este neapărat nevoie și de aceea nu li se cere să facă declarație pe proprie răspundere când ies din casă.
  Dealtfel, după cum spunea acel medic militar, sunt sigur că și la noi va fi ca la război - cum a fost și în Italia -, adică să aleagă pe cine pune la ventilație mecanică și pe cine lasă să se stingă pentru că nu au suficiente aparate.
 • -13 (15 voturi)    
  întreb ca prostul : (Joi, 9 aprilie 2020, 12:34)

  nahir [utilizator]

  se termină pandemia pe 21.04.2020?
  Că altfel nu înțeleg ce-i determină pe cei de la DACIA să reia producția începând cu acea dată?
  Au ei informații mai bune decât onor conducerea țării, cea care susține că ce-i mai greu abia acum urmează?
  • +12 (14 voturi)    
   ba bosule... (Joi, 9 aprilie 2020, 13:00)

   sentenced [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   mai exista si asa numitul risc de a muri de foame. Daca, sa zicem, un tanar poate supravietui covid-ului, iti garantez ca nimeni nu poate supravietui fara mancare, iar moartea prin inanitie e cel putin la fel de urata ca moartea de raceala, pardon covid.

   Ai vazut stirea de pe digi cu baiatu' ala cu frigiderul gol? Daca nu, caut-o.
  • +10 (12 voturi)    
   Vor sa supravietuiasca (Joi, 9 aprilie 2020, 13:12)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   O firma privata doreste sa nu dispara si cauta modalitai de a continua activitatea.
   Lor nu le asigura nimeni salariile.
  • +6 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 aprilie 2020, 13:14)

   [anonim] i-a raspuns lui nahir

   • -5 (7 voturi)    
    puțin (Joi, 9 aprilie 2020, 17:16)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui

    zis că ești amuzant.
    Cel puțin @senteced și @VMuntean au avut o explicație cu o anume logică, cu care nu sunt neapărat de acord având în vedere că DACIA a fost printre primele firme care și-a închis complet activitatea de teama SARS-Cov2. Și se poate avea un dialog pe această temă, având în vedere ca din cauza drobului de sare s-a întâmplat ceea ce s-a întamplat până acum cu economia, atât a noastră cât și cea mondială.
    Însă, luminăția ta, în afară de miștocăreală de 2 bani de tip usl, nu cred că mai e capabilă de ceva.
  • +1 (7 voturi)    
   Nu neapărat mai bune (Joi, 9 aprilie 2020, 13:31)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   Evaluările făcute pe baza datelor oficiale de către institutul care încearcă modelarea evoluției epidemiei în țările lumii (și în statele SUA etc.) estimează că la acea dată numărul deceselor în România va fi aproape sigur pe o pantă descendentă iar riscul depășirii capacității de internare la ATI va dispărea complet în România.

   Evaluările acestui institut au fost substanțial revizuite în jos repetat în cazul SUA (de la un număr probabil de decese de peste 2 milioane la unul de 60 de mii), probabil pentru că tiparul de transmitere în SUA a diferit de Italia și, inevitabil, de fanteziile propagandei chineze și pentru că SUA s-au mobilizat ceva mai lent, dar cînd au făcut-o au au făcut-o în forță (astfel încît este puțin probabil să mai ajungă în situația Italiei, unde capacitatea de îngrijire a fost mult depășită).

   În cazul României, este posibil ca datele existente aici (https://covid19.healthdata.org/romania) să fie totuși hiperoptimiste dacă autoritățile române au ascuns prea multe decese sub preș și dacă testările, insuficiente, nu corespund tiparului din alte țări.

   În orice caz, cum au scris și alții, de la un moment dat încolo, oprirea activităților economice riscă să omoare acum sau în următorii cîțiva ani mai mult decît epidemia și, de asemenea, să provoace suferințe și sechele pe termen mai lung decît virusul comuniștilor chinezi.

   Tocmai pentru că datele sînt încă mult insuficiente, nimeni nu poate indica o variantă certă, nu poate spune cu siguranță care riscuri sînt mai grave. Prin urmare, fiecare trebuie să își facă socotelile sale folosindu-și propriul discernămînt, puținele date pe care autoritățile se îndură să ni le comunice și informațiile pe care le găsim singuri din surse pe care le considerăm de încredere. Așa a procedat probabil managementul de la Dacia, așa sper că a procedat și sindicatul și așa ar fi înțelept să procedeze și fiecare dintre salariații rechemați la muncă.
  • +3 (3 voturi)    
   continua sa te intrebi, dupa cum te auto apreciezi (Joi, 9 aprilie 2020, 21:27)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   Daca tu imi arati o lege in care scrie negru pe alb ca tpoate activitatile economice trebuie inchise obligatoriu pana la data de ZZ/LL/AA sunt de acord.
   In lipsa legii, orice nu e interzis e permis.
   Bravo Dacia, e un semnal de bun simt din parte celui mai mare exportator al Romaniei.
 • +6 (12 voturi)    
  Nuuu Gresit (Joi, 9 aprilie 2020, 12:40)

  mmmircea [utilizator]

  Nu munca ! Hashtag Stam Acasa
 • -7 (9 voturi)    
  Am crezut că o să facă ventilatoare (Joi, 9 aprilie 2020, 12:46)

  Traian2015 [utilizator]

  Când colo ei fac mașini care sa transporte ventilatoarele. De la Mizil
 • +6 (10 voturi)    
  foarte bine (Joi, 9 aprilie 2020, 12:53)

  Captain Obvious [utilizator]

  sa poarte masti, sa se ventileze bine incaperile
 • +11 (11 voturi)    
  Asta trebuie sa facem toti. (Joi, 9 aprilie 2020, 13:33)

  Ion Pop de Popa Popesti [utilizator]

  Mergem sa muncim. Ne protejam si mergem mai departe. Oricum vom purta masti si manusi in continuare o lunga perioada de timp, pana apare un vaccin.
  Poate le spune cineva guvernantilor care stau mai mult pe la televiziuni CA TOT ACOLO AJUNGEM indiferent de filmul in care joaca ei acum.
  Si mai e ceva. Sigur sigur, cu masti si manusi vom merge si la vot.
  Sa sanctionam prostia si incompetenta.
  • +1 (5 voturi)    
   Deficit de comnunicare (Joi, 9 aprilie 2020, 14:06)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Ion Pop de Popa Popesti

   Eu nu am aflat de la autorități ce anume face acest virus și ce legătură au măsurile dispuse cu răspîndirea bolii. Dacă au dat și lămuriri pe lîngă recomandări și ordine au fost de tipul să fie bine ca să nu fie rău.

   Pentru ca oamenii știe să se protejeze au nevoie să înțeleagă - în linii mari, ca nespecialiști - unde anume este riscul, care sînt consecințele, ce și cît le poate reduce. Dacă nu înțeleg, se vor proteja de legi și de amenzile și bătăile jandarmilor în loc să se protejeze pe ei și pe cei din jurul lor de îmbolnăvire.

   Sînt mulți care încearcă să suplinească acest lucru în spațiul privat, de la Hotnews la geo-spatial.org și numeroși alții. Totuși, rolul acelui anonim Grup de Comunicare Strategică este tocmai ca informațiile publice să vină dintr-o sursă unică și de încredere și să ajungă la cît mai mulți, mai ales la cei care nu intră pe internet și la cei care nu citesc în engleză (franceză sau în altă limbă în care există surse oficiale care informează pe larg).

   Fără o comunicare eficientă care să penetreze credibil peste tot în societate, epidemia nu poate fi încetinită pe termen lung și spitalele vor ajunge mai devreme sau mai tîrziu să fie depășite unul după altul, cu consecințe tragice.
  • +2 (4 voturi)    
   Spune-mi te rog (Joi, 9 aprilie 2020, 15:02)

   panda_rosu [utilizator] i-a raspuns lui Ion Pop de Popa Popesti

   Cum vei sanctiona prin vot si cu cine vei vota? PNL sunt niste prosti si incompetenti, ca doar ei sunt la guvernare acum, nu? Si ei nu gestioneaza cum trebuie criza. Cu PSD nici vorba, sunt cei mai penali dintre penali, au facut doar zob justitia in anii de guvernare. Am iesit la protest si m-au gazat in 10 august, desi era totul pasnic, eu suferind si de astm. Dan Barna de la USR merge din ce in ce mai pe aratura. Din nou intreb, cu cine votezi?
   • -3 (5 voturi)    
    PSD (Joi, 9 aprilie 2020, 18:25)

    mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui panda_rosu

    nu te mai face ca nu pricepi. PSD isi va bate scorul din 2016, iar cu Tarliceanu si Monta vor avea peste 50 la suta. Cum e investit parlamentul, cum il suspenda pe Iohannis, si-atunci vom avea ce sa votam.
    • 0 (2 voturi)    
     e wishfull thinking? (Joi, 9 aprilie 2020, 21:32)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

     Sau chiar compari o criza de 6 luni cu o criza economica reala care apare odata la 80-90 de ani?
     Da, PNL -ul a avut o bafta extraordinara sa ii cada in cap porcaria asta. Chiar si fara criza parlamentul PSD-ist ar fi sabotatat guvernarea cu motoarele la maxim.
     Dar scorul din 2016 nu se repeta. Fiindca acum exista a 3 varianta care lipsea in 2016.
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 aprilie 2020, 13:48)

  [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  mda (Joi, 9 aprilie 2020, 15:02)

  SoulSearcher [utilizator]

  purtam toti masti si mergem la lucru

  asta e mediul privat, adica noi cei care mai si muncim

  daca carantina se mai duce pana prin luna iunie.. vom muri cu toti de foame
  • -5 (7 voturi)    
   eu nu vreau sa muncesc (Joi, 9 aprilie 2020, 18:26)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   vreau sa #stauacasa, si suntem majoritari in tara asta.
   • +3 (3 voturi)    
    "eu nu vreau sa muncesc" (Vineri, 10 aprilie 2020, 12:03)

    natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

    ne-am prins, nu mai trebuie sa repeti
 • -3 (5 voturi)    
  Ar fi interesant de stiut... (Joi, 9 aprilie 2020, 18:22)

  Mihail. [utilizator]

  ...cine striga cel mai tare "o sa murim de foame!". Saracii sau bogatii?
  • +3 (3 voturi)    
   toti (Vineri, 10 aprilie 2020, 12:04)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

   ca si mamaliga, si caviarul, tot mancare se cheama
 • 0 (0 voturi)    
  Vreau sa stiu (Luni, 13 aprilie 2020, 10:16)

  GNG [utilizator]

  Cine cumpara masini in aceasta perioada? Dau drumul la productie dar cumparatori sunt? Dupa parerea mea, cumpararea unei masini noi este ultimul lucru care ar trebui facut in perioada urmatoare.

  @bilbofil, autoritatile nu au ce sa comunice pentru ca acest virus nu a fost inca descifrat, se fac studii si informatiile culese sunt atat de diverse ca nu s-a gasit inca un algoritm de manifestare si/sau de tratament.

  Nu se intelege cum este posibil ca 50% dintre persoane sa fie asimtomatice si sa raspandeasca virusul fara sa stie...
 • 0 (0 voturi)    
  poate au si ei dreptatea lor :)) (Marţi, 14 aprilie 2020, 2:26)

  John_Re [utilizator]

  fara bani in buzunare toti vor cumpara cheap cars.

  firmele mari sunt inchise. nu vor se le prinda recesiunea ca in 2008 cu stocuri de un an.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by