Când mi-am lovit prima mașină (o Dacie veche, cumpărată în rate de la un prieten), eram într-o parcare de supermarket și mă grăbeam spre casă. Am dat în spate fără să mă gândesc că o șoferiță tocmai parcase perpendicular pe direcția mea de mers. I-am îndoit femeii portiera. Nimic serios, dar a trebuit să chemăm Poliția, care a venit rapid, a făcut fotografii, schițe și tot tacâmul prevăzut în legea care opera atunci. Habar nu aveam că tocmai intrasem în statisticile privind accidentele ușoare.
Joi, INS a publicat datele privind accidentele rutiere pe 2019. În România au avut loc anul trecut 31.146 accidente de circulație cauzatoare de vătămări corporale. Cele mai multe au avut loc în interiorul localităților. Doar 10% din accidente au loc pe fondul întunericului. Aproape 85% au loc pe carosabil uscat. În zilele de weekend, vinerea au loc cele mai multe accidente.
În timpul săptămânii, joia e ziua cu accidentele cele mai numeroase, dar asta depinde de la județ la județ. În unele, ”joia neagră” pică marțea, în altele, miercurea.
Cele mai multe accidente au loc între două mașini (15.812), dar și între o mașină și un pieton (8.176) sau doar accidente ale unei mașini singure (7.158).
Din păcate, România e campioana accidentelor cu victime în UE, urmată la mică distanță de Bulgaria. Pe scurt, la noi mor cei mai mulți oameni ca urmare a accidentelor. Până și italienii, cunoscuți pentru dezordinea din trafic, stau incomparabil mai bine. Graficul de mai jos are la bază datele Organizației Mondiale a Sănătății.

Iulie și august sunt lunile în care au loc cele mai multe accidente cauzatoare de vătămări corporale. În februarie, cele mai puține.

Dacă ne uităm la date, raportându-le la județe, Capitala este locul cel mai periculos pentru șofat. E drept, aici sunt și cele mai multe mașini. A propos, în România sunt circa 7 milioane de autoturisme înmatriculate. Revenind la județe, București e urmat de Cluj, Iași, Prahova și Constanța. În graficul de mai jos, barele albastre reprezintă numărul de accidente, iar cele cărămizii, numărul persoanelor accidentate.

Din totalul celor peste 40.000 de persoane accidentate anul trecut, cele mai multe aveau peste 30 de ani. De remarcat de asemenea că numărul victimelor sub 20 de ani este mai ridicat decât al celor din categoria de vârstă 20-29 de ani.

Mai jos, aveți graficul reprezentând accidentele, după criteriul celor care s-au făcut vinovați de producerea lor:

În perioada 2008-2017 în România s-au înregistrat în total 28.529 accidente cu implicarea copiilor (cu vârste cuprinse între 3 şi 19 ani), ce au avut drept consecinţe 657 de morţi, 6.126 răniţi grav şi 21.721 răniţi usor. Majoritatea accidentelor (93%) cu implicarea pietonilor copii s-au produs in condiţii meteorologice normale şi doar 5% dintre acestea s-au produs în condiţii de ploaie, arată datele unui studiu pe care îl puteți
citi aici.
Se dă f încet și permanent cu ochii pe cele 3 (trei) oglinzi.
Pai daca gandesti, ajungi sa faci nefacute, cum ar fi sa raportezi numarul de accidente la numarul de masini inregistrate pe judet, sau sa ponderezi accidentele lunare cu numarul de zile in luna. Daca gandesti...
Partea funny e ca multi dintre astia suferinzi de holier than thou, cum strang bani de un avans si se incadreaza la o rata pe 7 ani, se baga la un suv-uletz low cost/brand. In multe cazuri 4x2, ca 4x4 e cam scump si marimea masinii e aceeasi, deci element socio-personal bifat.
Am condus de mult in Germania si mare mi-a fost surprinderea sa vad ca pe un drum inafara oraselor mergeau cu maxim 50- 60 km/h, toti. Innebuneam cand ii vedeam, avand mentalitatea romaneasca de fara autostrazi. Dar cum ajungerau pe Autobahn zburau cu 200 pe langa mine. Practic nu li se merita sa mearga rapid si riscant inafara autostrazilor, unde de altfel apar cele mai multe accidente fatale.
Aceasta prioritate la nivel european genereaza frumoase oportunitati: cele mai multe accidente sunt totusi cele USOARE, nu moare nimeni, doar autiturismel sunt avariate.
Deci, de ce sa nu lanseze Guvernul, in afarade Prima Casa, Prima Masina, Primul DSLR, si programul A Cincea Masina?
Sa recunoasca ca la romani autoturismele sunt lucruri perisabile, si sa ajute pe fiecare sa isi cumpere si a cincea masina, nu doar prima?!
Toate sunt peste 1 MILION!
Nu numai că nu se elimină, dar se și înmulțesc, de la 1 ianuarie 2021 vor primi și primarii și consilierii.
Dacă se face socoteala cât a reprezentat ca sumă totalul lor din 1990 pâna acum, cred că făceam 10 000 km de autostrăzi în România și terminam și în Republica Moldova vreo 2000 km.
E drept ca oamenii si-au pierdut rabdarea pe drumurile patriei si fara autostrazi e un chin sa strabati tara in timp util, dar autostrazile nu conteaza in orase si totusi soferii sunt la fel de nebuni si prin oras.
Sincer nu ma asteptam ca tocmai vara cand strazile bucurestiului sunt mai mult libere decat calarite de masini sau de biciclete sa fie verf de accidente.
cauza cea mai probabila: neatentia pieton/biciclist si/sau graba/mania vitezii la volanul masinii.
scriu asta pentru ca mai apare un oarece varf in decembrie cand tot omul alearga, unii cam ca disperatii, dupa cumparaturi...
Tiii, o lume nebuna, nebiuna.
vad ca altii sunt mai asezati, mai temperati - oare de ce???
sa lasam chestiile alea cu autostrazile, semafoarele, marcajele care sunt importante dar cred ca mai importante sunt cele legate de stilul de a conduce si de respectul pe care ni-l acordam unii altora - adicalea de aia 7 ani de acasa. Tristutz conase, tristutza rau de tot...
Ceva mai vesel nu aveti?
De exemplu cata bere/apa minerala sau plata se bea vara in raport cu pretenii din jur???
Cate manele ascultam noi si ei nu sau mai deloc??? Acolo locul intai cu coronitza ptr RO!!!!