​Renault a ”reînviat” unul dintre cele mai populare modele din anii 70, Renault 5, care a fost prezentat joi sub forma de prototip full-electric care va fi lansat peste câțiva ani și va fi, probabil, produs în Franța. Renault a anunțat planul de redresare și va lansa 14 modele noi până în 2025, dintre care șapte modele 100% electrice.

Renault 5 PrototypeFoto: Renault

Presa franceză vorbește despre un prototip ”neo-retro”, fiindcă se inspiră dintr-un model popular ce a fost produs între 1972 și 1985, dar va ajunge în piață cu cele mai noi tehnologii.

Renault 5 Prototype se inspiră la design din modelele Supercinq și R5 Turbo, iar pentru Luca de Meo, CEO al Renault, este o zi cu totul spcială, fiindcă repetă o mișcare pe care a făcut-o acum aproape 15 ani când era la Fiat și a readus pe piață o versiune modernă a modelului Fiat 500.

Probabil că mașina va fi construită în Franța și va ajunge să înlocuiască modelul Zoe.

Modelul original Renault 5 a fost lansat în 1972 pentru a completa pe piața franceză a mașinilor de oraș un gol între modelele Renault 4 și Citroën 2CV, iar în câțiva ani modelul a ajuns să fie printre cele mai vândute în Europa.

În 1980 a fost lansată versiunea sportivă R5 Turbo, iar în 1984 a venit a doua generație Renault 5, Supercinq care venea cu un design modificat și pe o nouă platformă. În 1990 Supercinq urma să fie înlocuită de Clio, dar a rămas la vânzare până în 1996 pe câteva piețe.