Tesla Inc a declarat pentru o autoritate de reglementare din California că s-ar putea să nu finalizeze tehnologia de mașini 100% autonome până la sfârșitul anului, relatează Reuters.

Elon Musk, CEO-ul TeslaFoto: youtube.com

Anunțul vine după ce CEO-ul Tesla Elon Musk a declarat în luna ianuarie că este „extrem de încrezător că mașina va putea să se conducă singură cu încredere anul acesta”.

Tesla a lansat de asemenea ceea ce a descris ca fiind versiunea „beta” a programului său de condus „deplin autonom” (FSB) unui număr limitat de angajați și clienți din luna octombrie a anului trecut, capabilitate prezentată de Musk pe Twitter.

„Tweet-ul lui Elon nu se potrivește cu realitatea. Tesla este în prezent la Nivelul 2”, au afirmat într-un raport intern oficialii Registrului Auto din California”.

Tehnologia de Nivel 2 se referă la un sistem de condus semi-automat care necesită supraveghere din partea unui șofer uman.

Raportul a fost publicat de grupul de transparență PlainSite care a obținut documentul printr-o cerere de acces liber la informațiile de interes public.

„Tesla a indicat că Elon extrapolează pornind de la ratele de îmbunătățiri când vorbește despre capabilitățile L5 (Nivel 5). Tesla nu a putut spune dacă rata îmbunătățirilor o va aduce la L5 până la sfârșitul anului calendaristic”, afirma raportul.

"Tesla a indicat că ei încă sunt ferm în L2", mai precizează raportul. „După cum Tesla știe foarte bine, lipsa de înțelegere a publicului asupra limitelor tehnologiei sale și folosirea greșită a sa poate avea consecințe tragice”, avertizează acesta.

Poliția rutieră din California investighează în prezent motivele pentru care o mașină Tesla a intrat într-un camion miercuri pe o autostradă din apropierea orașului Fontana din acest stat, ucigând șoferul Tesla.

Autoritățile rutiere nu au precizat dacă Tesla funcționa pe autopilot sau nu.

Accidentul a venit după ce în luna aprilie o altă mașină Tesla despre care poliția afirmă că nu era condusă de un șofer a ieşit de pe şosea, s-a izbit într-un copac şi a luat foc după impact, provocând moartea șoferului și a unui pasager.

Autoritățile federale de siguranță rutieră din SUA anchetează în prezent peste 20 de accidente în care sunt implicate vehicule Tesla.

Citește și: