​Aproape unul din cinci vehicule vândute în Uniunea Europeană în trimestrul al treilea a fost un model electric, în condiţiile în care vânzările acestora au continuat să crească iar cele de vehicule convenţionale să scadă, potrivit datelor publicate vineri de Asociaţia Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA), transmite Reuters.

Masina electrica la incarcatFoto: M Starychenko | Dreamstime.com

Potrivit asociaţiei, vânzările de modele electrice şi hibride din UE au reprezentat aproape 19% din vânzările totale.

Vânzările de vehicule electrice au urcat cu aproape 57%, la peste 212.000 de unităţi, iar vânzările de vehicule hibride cu aproape 43%, la peste 197.000 de unităţi.

Ritmul de creştere este totuşi mai lent comparativ cu cel din 2020, cînd aproape s-a triplat, de la o bază de comparaţie scăzută.

În schimb, vânzările de vehicule cu motoare pe benzină, care sunt totuşi cele mai mari şi reprezintă aproape 40% din total, au scăzut cu 35%. Vânzile de vehicule diesel au scăzut cu peste 50% în trimestrul analizat.

În urmă cu mai puţin de 10 ani, vehiculele diesel reprezentau peste 50% din vânzările din UE, dar în trimestrul al treilea al acestui an au avut o pondere de sub 18% din totalul maşinilor vândute. (News.ro)