Mercedes - Benz a prezentat la târgul CES Las Vegas un prototip numit Vision EQXX despre care compania spune că are o autonomie de 1.000 km fiindcă este ”cel mai eficient și aerodinamic vehicul electric” produs vreodată de companie. Mercedes a lansat în 2021 o versiune full-electrică de S Klasse și are în plan să lanseze SUV-uri electrice cât mai aerodinamice. Foarte puține modele au în prezent autonomie de peste 500 km.

Prototipul Mercedes Vision EQXXFoto: Daimler

Mercedes-Benz spune că prototipul Vision EQXX are o baterie de 100 kwh care poate asigura o autonomie de 1.000 km, astfel că nu va mai exista grija legată de nevoia de a încărca mașina foarte des.

Prototipul este menit să arate ce avans a reușit să facă grupul german la capitole precum motor electric, invertor, design al bateriei, management termic și dimensiuni ale bateriei.

Bateria acestui prototip este mică și foarte puternică, fiind dezvoltată cu ajutorul inginerilor experți în Formula 1 de la divizia v din Marea Britanie.

Bateria este cu 50% mai puțin voluminoasă și cu 30% mai ușoară decât cea de la EQS, ”nava amiral” a Mercedes la capitolul mașini electrice, un vehicul cu autonomie promisă de până la 610 km. EQS costă de la 117.000 euro. În versiunea EQS 580 4MATIC mașina atinge 210 km/h și ajunge în 4,3 secunde de la 0, la 100 km/h.

Mercedes spune că o parte dintre tehnologiile de eficiență de pe conceptul de acum se vor regăsi în 2-3 ani pe viitoare modele de serie, mai ales că germanii au un plan de 40 miliarde euro pentru o puternică electrificare a gamei în următorul deceniu.

Oficialii Mercedes nu au spus când va fi disponibil în versiunea de serie un model cu autonomie de 1.000 de km.

Surse: Automotive News, Autocar Uk