Jeep a prezentat luni la Salonul Auto de la Paris modelul Avenger care este primul, și cel mai mic, dintr-o serie de patru SUV-uri electrice care vor fi lansate până în 2025. Avenger va avea o autonomie de 400 km, cu posibilitatea ca în oraș să ajungă la 550 km.

Jeep AvengerFoto: Jeep

Avenger va fi produs la fabrica din Polonia, de la Tychy, unitate care asamblează în prezent modelele Fiat 500, Abarth 500 și Lancia Ypsilon. Lucrurile se vor schimba, iar uzina va produce modele crossover de la Jeep, Fiat și Alfa Romeo, toate mărci ale grupului Stellantis.

Foto Jeep

Mașina va ajunge la primii clienți în primăvara lui 2023

Avenger va avea o producție anuală de 100.000 de unități, iar brand-ul Jeep speră ca datorită acestui model să ajungă să vândă pe an 300.000 de mașini în Europa, față de 130.000 în prezent.

Motorul este de 115 kW, iar bateria are o capacitate de 54 kWh. Interesant este că în Italia și Spania va fi vândută o versiune de Avenger cu motor de 1,2 litri benzină, deoarece în aceste țări mai este de lucru la infrastructura de încărcare pentru mașini electrice.

Foto Jeep

Va exista și o versiune hibridă

Jeep vrea să atragă prin modelul Avenger clientelă mai tânără, mai ales femei, iar compania spune că mașina are capacități off-road.

Modelul este denumit de presa anglo-saxonă, „baby SUV”, fiindcă are doar 4 metri lungime, fiind cam cât o Dacia Sandero la lungime. Cei de la Jeep spun că este dimensiunea potrivită pentru piața europeană, adăugând că segmentul SUV-urilor de clasă B va crește în continuare, spre un total de 2,2 milioane de mașini vândute în Europa în 2023. Modelul Avenger va fi poziționat în gamă sub un alt model Jeep: Renegade.

Modelul este construit pe platforma folosită și la alte modele din grup, cum ar fi Peugeot e-208, Opel Mokka și Citroen e-C4.

Compania spune că Italia va fi cea mai mare piață de vânzări pentru acest model, urmată de Germania, Franța și Regatul Unit.

Obiectivul Jeep este ca în 2030 să vândă doar modele 100% electrice în Europa, în timp ce în SUA ponderea va fi de doar 50% în acel an.

Surse: Jeep, Automotive News, Autocar UK