BMW a prezentat la târgul CES Las Vegas un conceput denumit i Vision Dee, mașină pe care sunt puse tehnologii de „realitate mixtă”, pentru a arăta cum vede marca germană viitorul digital al mașinilor sale, după 2025. „Automobilul devine portalul tău către lumea digitală”, spune directorul de design al mărcii.

BMW i Vision DeeFoto: BMW

BMW a avut multe concepte pline de tehnologie în ultimii ani și a lansat mașini cu multe tehnologii, cum este modelul i7. După 2025, compania va produce mașini electrice din noua generație denumită Neue Klasse, mașini care vor fi construite și în orașul ungar Debrecen, la 40 km de granița cu România.

Și conceptul prezentat acum arată cum vede BMW acele mașini în care se vor regăsi și tehnologii de realitate augmentată. Conceptul de acum oferă o idee despre cum vor arăta peste câțiva ani și modele foarte populare, precum BMW Seria 3.

Una dintre cele mai interesante noutăți la conceptul i Vision Dee este că proiecția „Head-Up Display” se extinde pe toată lăţimea parbrizului. Din 2025, această inovaţie va fi disponibilă la modelele Neue Klasse.

„BMW i Vision Dee este sedanul futurist de clasă medie, cu un limbaj de design nou şi redus. Numele "Dee" înseamnă Digital Emotional Experience (Experienţă Emoţională Digitală) - şi tocmai acesta este obiectivul său: în viitor să creeze o legătură şi mai puternică între oameni şi maşinile lor”, spune compania.

„Cu BMW i Vision Dee, arătăm ce este posibil atunci când partea hardware se îmbină cu cea software. În acest fel, suntem capabili să exploatam întregul potenţial al digitalizării pentru a transforma automobilul într-un partener inteligent. Acesta este viitorul producătorilor de automobile", a declarat Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG.

„Automobilul în sine devine portalul tău către lumea digitală - cu conducătorul mereu în control", a spus Adrian van Hooydonk, directorul BMW Group Design.

Germanii vorbesc și despre tehnologii de „mixed reality” (realitate mixtă), în care poate fi experimentată și realitatea augmentată, în combinație cu proiecțiile noului Head-up Display sofisticat.

„Folosind senzorii de pe panoul de bord, conducătorii pot decide singuri cât de mult conţinut digital doresc să vadă pe Head-Up Display avansat. Selecţia în cinci paşi variază de la analog, trecând prin informaţii legate de condus, apoi prin conţinutul sistemului de comunicaţii, la proiecţia în augmented reality, până la intrarea în universuri virtuale. În paralel, ferestrele reglabile pot fi folosite pentru a estompa treptat realitatea. Realitatea mixtă poate fi experimentată în BMW i Vision Dee într-un mod captivant care implică diferite simţuri fără a necesita instrumente suplimentare, creând pentru utilizator o nouă dimensiune a plăcerii de a conduce”.

Ce spune BMW despre designul conceptului

Farurile şi grila BMW închisă formează un simbol „figital” (fuziunea fizică şi digitală) pe o suprafaţă uniformă, permiţând automobilului să producă diferite expresii faciale. Aceasta înseamnă că BMW i Vision Dee poate vorbi cu oamenii şi, în acelaşi timp, poate exprima vizual dispoziţii precum bucuria, uimirea sau aprobarea. Tehnic, acest lucru este realizat folosind tehnologia E Ink. De asemenea, BMW i Vision Dee poate proiecta o imagine a avatarului conducătorului pe geamul lateral pentru a personaliza şi mai mult scenariul de bun venit.

Designul BMW i Vision Dee a fost redus în mod deliberat pentru a concentra atenţia asupra experienţei digitale şi ADN-ului mărcii BMW. Exteriorul este definit de designul clasic al sedanului în trei volume care formează nucleul mărcii BMW. Elementele de design tradiţionale, cum ar fi grila BMW, farurile circulare duble şi curba Hofmeister, sunt reimaginate, cu simboluri figitale care înlocuiesc elementele analogice. Acest lucru îi conferă BMW i Vision Dee propriul său caracter digital, umanizat.

Ce spune BMW despre proiecţia pe toată lăţimea parbrizului - Head-Up Display avansat:

„Privirea pe drum, mâinile pe volan". BMW Group este cunoscut în domeniul auto ca un pionier pentru Head-Up Display şi a rafinat sistematic această tehnologie în ultimele două decenii.

Proiecţia pe toată lăţimea parbrizului permite ca informaţiile să fie afişate pe cea mai mare suprafaţă posibilă - care devine afişaj doar odată ce este activat.

În acest fel, BMW Group demonstrează potenţialul uriaş al tehnologiei de proiecţie, precum şi o posibilă aplicare în automobilele de ultimă generaţie.

BMW i Vision Dee vizualizează modul în care un BMW Head-Up Display avansat poate fi folosit şi în viitor pentru conceptul de afişare şi operare.

Versiunea de producţie standard a BMW Head-Up Display care se extinde pe toată lăţimea parbrizului va fi utilizată la modelele NEUE KLASSE începând cu 2025”.