Grupul auto german Volkswagen este pregătit pentru programata interzicere a comercializării de noi automobile echipate cu motoare cu ardere internă în Europa, începând din anul 2035, a declarat luni directorul general Oliver Blume, citat de Reuters și Agerpres.

Oliver BlumeFoto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

„Suntem pregătiţi pentru interzicerea motoarelor pe combustie în Europa din 2035”, a declarat Oliver Blume cu ocazia Salonului auto IAA de la Munchen.

Potrivit lui Blume, graţie parteneriatelor încheiate în China, Volkswagen, al doilea mare producător mondial de automobile, va putea să îşi diminueze costurile cu bateriile via o reducere de 50% a costurilor la nivelul celulelor pentru baterii.

Producătorii auto din Europa sunt presaţi de constructorii chinezi de automobile electrice, care au pus la punct modele mai ieftine şi mai prietenoase cu consumatorii pe piaţa lor domestică şi acum încep să se extindă în Europa.

„Cred că şansele noastre sunt bune. Ştim cum să construim automobile de calitate. Va trebui să lucrăm din greu pe partea de costuri”, a precizat Oliver Blume.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Audi, Porsche, Skoda, Lamborghini, Seat, Bentley, dar şi camioanele MAN şi Scania. Volkswagen a anunțat marți că marca Seat nu va mai produce mașini, dar că nu va dispărea cu totul.

Volkswagen, BMW și Mercedes-Benz s-au pregătit pentru electrificarea parcului lor auto

În luna aprilie Volkswagen a anunțat că nu intenționează să dezvolte un nou model pentru legendara sa mașină Golf ca urmare a planurilor pe care le-a făcut în vederea electrificării parcului său auto.

Volkswagen se aşteaptă să livreze aproximativ 9,5 milioane vehicule în 2023, în creştere faţă de 8,26 milioane de vehicule anul trecut.

De asemenea, veniturile sunt aşteptate să fie cu 10% până la 15% mai mari în 2023 decât în 2022, ceea ce sugerează că Volkswagen se aşteaptă la vânzări de 307 până la 331 miliarde de euro în acest an.

Tot în cadrul Salonului auto de la Munchen, rivalii de la Mercedes-Benz au prezentat un concept numit CLA care deschide o nouă clasă de vehicule în gama mărcii germane. Mercedes spune că noul CLA va fi una dintre cele mai eficiente mașini electrice construite vreodată: autonomia va putea trece de 750 km, consumul va fi de 12 kWh/100 km și va fi posibilă încărcarea rapidă care să ducă în 15 minute autonomie la 400 km.

Noul CLA va fi lansat în 2025 și vor urma alte modele electrice compacte, inclusiv două SUV-uri.

​BMW a făcut la Munchen unul dintre cele mai importante anunțuri din istoria recentă a mărcii care va lansa șase modele electrice în 24 de luni, sub numele Neue Klasse. Vor fi și berline, dar și SUV-uri, iar primele vor fi produse la uzina de la Debrecen din Ungaria.