Chiar dacă în acest an numărul de accidente înregistrează un trend descendent, numărul de decese este în continuare foarte mare, cu peste 1050 de persoane decedate din luna ianuarie și până în data de 4 octombrie din acest an, a declarat marți Bogdan Despescu, secretar de stat MAI.

Accident auto in BucurestiFoto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

3143 de accidente auto grave au fost înregistrate de la începutul acestui an și până în data de 4 octombrie, soldate cu 1051 de persoane decedate, mai puțin cu 105 decât perioada similară a anului trecut, a spus oficialul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Top 3 cauze de producere a accidentelor: Viteza, indisciplina pietonilor și a bicicliștilor

Bogdan Despescu a spus și care sunt principalele cauze ale producerii accidentelor care au generat cele mai multe decese.

  • „Din punct de vedere al cauzelor, principala cauză care genereaza deces este nerespectarea regimului legal de viteză - 168 de persoane decedate de la inceputul anului.
  • Indisciplina pietonilor este a doua cauză - 108 persoane decedate și indisciplina bicicliștilor este pe locul trei 92 de persoane decedate.
  • Așadar chiar dacă avem un număr mai mic de accidente, apreciem că pentru România reprezintă foarte mult în contextul în care deținem un loc neonorabil la nivel UE, acela de prima țară ca număr de decese raportat la numărul populației.”, a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat MAI.

Informațiile au fost prezentate în cadrul unei conferințe realizate marți la Guvern de către Departamentului de Dezvoltare Durabilă și Asociația EDIT pe tema educației pentru siguranța auto.

Aproape 3.000 de accidente auto grave, în primele 8 luni: Indisciplina pietonilor a fost principala cauză, potrivit Poliției

Noile date prezentate marți de Ministerul Afacerilor Interne arată o schimbare în privința principalelor cauze de producere a accidentelor grave în trafic și deceselor aferente acestora.

Astfel, pentru perioada 1 ianuarie-13 septembrie din acest an, Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) a inregistrat aproape 3.000 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.006 persoane, rănirea gravă a 2.339 de persoane şi rănirea ușoară a 1.409 persoane.

Informațiile au fost comunicate marți, 3 octombrie, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) la interpelarea unui deputat USR pe tema situației accidentelor grave produse în primele 8 luni din acest an.

Potrivit Poliției, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave, înregistrate în anul în curs au fost:

  • 1. indisciplina pietonilor: 515 accidente grave, soldate cu decesul a 199 de persoane, rănirea grava a 320 de persoane şi rănirea uşoară a altor 20;
  • 2. viteza: 497 de accidente grave, soldate cu decesul a 193 de persoane, rănirea gravă a 416 persoane și rănirea ușoară a altor 448;
  • 3. indisciplina conducătorilor de biciclete: 402 accidente grave, soldate cu decesul a 88 de persoane, rănirea grava a 319 persoane și rănirea uşoară a altor 10;
  • 4. neacordarea priorității de trecere pietonilor: 248 de accidente grave, soldate cu decesul a 46 de persoane, rănirea gravă a 205 persoane şi rănirea uşoară a altor 17;
  • 5. neacordarea priorității de trecere a vehiculelor: 246 de accidente grave, soldate cu decesul a 59 de persoane, rănirea gravă a 212 persoane și rănirea ușoară a altor 181.

Pentru detalii citește: Aproape 3.000 de accidente auto grave, în primele 8 luni: Indisciplina pietonilor este principala cauză, susține Poliția