Numărul de vehicule cu numere verzi s-a dublat în Ungaria faţă de începutul anului 2022, a transmis Ministerul Energiei, citat de MTI.

Masina electricaFoto: John Walton / PA Images / Profimedia

Anul trecut, în Ungaria au fost înregistrate 22.651 de vehicule cu numere verzi, astfel că 2023 s-a dovedit încă o dată a fi un an record, depăşind cifra de aproape 21.000 de vehicule înregistrate în 2022. Peste 60% din vehiculele cu numere verzi intrate în circulaţie în 2023 au fost pur electrice, precizează Ministerul ungar al Energiei.

Potrivit aceleiaşi surse, la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, pe drumurile Ungariei rulau deja peste 86.000 de vehicule ecologice. Din totalul acestei flote, aproximativ 45.000 sunt autoturisme pur electrice, aproape 3.000 camioane pur electrice, aproximativ 500 motociclete electrice nepoluante şi 206 autobuze pur electrice.

Ministerul a subliniat că energia verde reprezintă viitorul economiei ungare, guvernul fiind angajat în ecologizarea transporturilor ca element-cheie în reducerea poluării mediului şi în îndeplinirea angajamentelor privind climatul.

Firmele pot solicita statului o subvenţie nerambursabilă pentru achiziţionarea de autoturisme, furgonete sau microbuze pur electrice, aplicând la un concurs de proiecte care va fi lansat la începutul lunii februarie. Companiile pot beneficia de subvenţii între 2,8 şi 4 milioane de forinţi (7,4-10,5 mii de euro) din bugetul de 30 de miliarde de forinţi (79,2 de milioane de euro) pentru achiziţionarea unui vehicul, în funcţie de capacitatea acumulatorului acestuia, mai precizează oficialii ungari, conform agenției MTI, citate de News.ro.