​Guvernul vrea să finalizeze în următoarele două săptămâni setul de norme prin care în toate licitațiile publice să se aplice „Criteriul verde”. „Cu cât ai fabrica mai aproape de client, cu atât ești mai avantajat! Vrem ca toate firmele românești, de la industria auto, cu Dacia și Ford, la materiale de construcții și cea agro-alimentară să beneficieze de aplicarea acestui criteriu”, a declarat Ciolacu.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit premierului, acesta va fi unul dintre cei mai importanți pași făcuți pentru a susține toate companiile care produc în țară.

  • „Este cel mai puternic instrument pentru a susține companiile românești, folosind un principiu european: punctaj suplimentar pentru companiile cu ruta de transport cea mai scurtă, care poluează cel mai puțin. Cu cât ai fabrica mai aproape de client, cu atât ești mai avantajat! Vrem ca toate firmele românești, de la industria auto, cu Dacia și Ford, la materiale de construcții și cea agro-alimentară să beneficieze de aplicarea acestui criteriu.”, a spus premierul.

Ciolacu: Prefer la programul Rabla să mergem pe mașinile produse în România

Premierul a declarat cu o zi în urmă, aflat în vizită la fabrica Dacia din Mioveni, că la achizițiile noi făcute de autoritățile publice centrale și locale în legislație s-a introdus criteriul verde, care ar putea avantaja în licitații producătorii auto care au platforme de producție în România, respectiv Ford și Dacia/Renault.

  • „Pe achizițiile noi s-a introdus criteriul verde, care există și în Germania și în alte state UE. Cu alte cuvinte cu cât fabrica este mai aproape de cel care dorește din administrația publică centrală sau locală să achiziționeze mașina dacă este produsă la Craiova sau Mioveni, este mai aproape, și atunci are punctaj mai mare. Același sistem este în orice stat care vrea să-și protejeze economia.”, a spus Ciolacu.

Premierul a spus că acest argument ar trebui folosit și în programul Rabla.

  • „Nu sunt de acord să mai dăm 10.000 de euro să-ți iei o mașină electrică de 200.000 de dolari sau euro. Prefer la programul Rabla să mergem pe mașinile produse în România, prioritate au normal cele pe criteriul verde și cred că în acest moment intrăm într-o normalitate.”, a spus Ciolacu.