La o lună de când Marcel Ciolacu a anunțat că el și Guvernul nu vor mai folosi decât Dacia Duster și a schimbat Touareg-ul pus la dispoziție de SPP cu o Dacia Duster, nu s-a schimbat nimic la nivelul celor 28 de mașini puse la dispoziția Cancelariei și a SGG de către RA-APPS. Într-un răspuns către HotNews.ro, Regia arată ce mașini folosește Guvernul și spune că așteaptă programul Rabla și aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe acest an pentru a cumpăra 16 noi mașini pentru SGG.

Ciolacu a schimbat Touareg cu DusterFoto: Guvern

Ce mașini RA-APPS sunt puse în prezent la dispoziția Guvernului

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) a comunicat luni, 11 martie 2024, la solicitarea HotNews.ro, ce mașini pune la dispoziția Cancelariei premierului și Secretariatului General al Guvernului (SGG).

  • „RA-APPS pune la dispoziția Cancelariei Prim-ministrului, prin contract de prestări servicii, un numar de 28 de autoturisme din care:
    - 19 autoturisme aflate în proprietatea sau închiriate de RA-APPS, din care: 8 marca Renalut, 5 marca Opel, 1 autoturism marca Mercedes Benz si 5 autoturisme marca Dacia;
    - 9 autoturisme predate de către Secretariatul General al Guvernului cu contract de comodat și administrate de RA-APPS.
  • În anul 2024, RA-APPS și-a propus completarea parcului auto care deservește Secretariatul General al Guvernului prin demararea unei proceduri de achiziție publică ce are ca obiect furnizarea unui numar de 16 autoturisme noi”, precizează Regia.

RA-APPS așteaptă programul Rabla pentru a cumpăra 16 mașini care să completeze parcul auto al SGG

La solicitarea HotNews.ro de a preciza când va face această achiziție și ce sumă a alocat, RA-APPS a precizat că „valoarea de achiziție a acestor autoturisme va respecta prevederile art. 5 (alin 8) din Ordonanța Guvernului nr. 80 din 30 august 2001”.

  • „Data exactă a achiziției de noi autoturisme nu poate fi precizată întrucat este condiționata de aprobarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli (BVC) al RA-APPS pe anul 2024, precum și de data de demarare, de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM, a ,,Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional pe anul 2020-2024’’, program prin care RA-APPS a solicitat finanțare”, se arată în răspunsul RA-APPS.

Regia mai spune că poate face această achiziție deoarece este exceptată de la aplicarea prevederilor OUG 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare.

Și Secretariatul General al Guvernului (SGG) a transmis luni, 11 martie, la solicitarea HotNews.ro că serviciul de transport persoane este asigurat de RA-APPS, care și-a propus completarea parcului auto pentru SGG cu 16 noi autoturisme.

Ce explicații a dat Guvernul despre mașinile folosite

Într-un răspuns pe aceeași temă, transmis de biroul de presă al Guvernului către HotNews.ro în data de 19 februarie 2024, Executivul a precizat că premierul Marcel Ciolacu utilizează în prezent un autovehicul Dacia Duster și că autoturismul folosit anterior, WV Touareg, era pus la dispoziție de Serviciul de Protecție și Pază (SPP).

  • „De la momentul declarației premierului Marcel Ciolacu (7 februarie 2024) nu a avut loc nicio schimbare referitoare la autoturismele care deservesc Cancelaria Prim-Ministrului, având în vedere legislația în domeniul achizițiilor publice și faptul că parcul auto este al RAAPPS, iar pentru înalți demnitari, al SPP.
  • În prezent, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului sunt 28 de autoturisme care sunt puse la dispoziția cabinetelor demnitarilor și structurilor organizatorice din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului care, prin natura activităților pe care le desfășoară, au nevoie de asigurarea transportului auto pentru deplasări în țară sau la întâlniri de lucru/evenimente în afara instituției.
  • Aceste autoturisme sunt puse la dispoziția Cancelariei Prim-Ministrului de către RAAPPS”, se arată în răspunsul din 19 februarie al Guvernului.

Executivul a mai precizat că achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme de către Cancelaria Prim-Ministrului, la fel ca toate instituțiile publice, este interzisă de OUG nr. 34/2023.

Pe acest subiect, Serviciul de Protecție și Pază a comunicat tot în data de 19 februarie 2024 că „pune la dispoziția demnitarilor mașini aflate în parcul auto al instituției, în funcție de misiuni, riscuri și vulnerabilități”, fără a da alte detalii.

@hotnewsro

Marcel Ciolacu a declarat miercuri că el și Guvernul României vor folosi mașini Duster, întrucât „brandul trebuie să fie principalul brand (n.r. românesc) de autoturisme”. Premierul a făcut un drive test cu noul model de Duster, despre care a spus că „este bestială”. Citește articolul integral pe HotNews.ro. #hotnews #stirinonstop #marcelciolacu #dacia #guvernulromaniei #actualitate #politica

♬ sunet original - HotNews.ro

Ciolacu, acum o lună: Din acest moment Guvernul României și primul ministru vor folosi un singur brand, respectiv Dacia

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în data de 7 februarie, cu ocazia vizitei la platforma Dacia de la Mioveni, că el și Guvernul vor folosi doar mașini Dacia Duster.

  • „Din acest moment Guvernul și primul ministru al României vor folosi un singur brand, respectiv Dacia. „Brandul Guvernului României trebuie să fie principalul producător de autoturisme. Mașina mea ca și prim-ministru va fi din acest moment Dacia Duster. Cred că așa este corect în orice stat democratic și în orice economie.
  • Cum în Franța masina Guvernului si a autorităților este Renault, în România mașina autorităților si a prim-ministrului trebuie să fie Duster.”, a declarat miercuri premierul aflat în vizită la platforma Dacia de la Mioveni.

Acesta a făcut un drive test cu noul model de Duster, despre care a spus că „este bestială”.