Constructorul auto american Ford a anunțat joi că amână cu doi ani lansarea noilor sale modele de SUV-uri electrice care vor fi fabricate în Canada, argumentând că vrea să profite de cele mai recente progrese în tehnologia bateriilor, potrivit AFP.

Logo FordFoto: StudioPlum, Dreamstime.com

Vehiculele ar fi trebuit să ajungă pe piață în 2025, dar grupul a decis, potrivit unui comunicat, să „reprogrameze” lansarea lor pentru 2027.

Scopul este de a „dezvolta în continuare și de a permite Ford să profite de tehnologiile emergente ale bateriilor, cu scopul de a oferi clienților o durabilitate sporită și o valoare mai bună”.

Ford a anunțat în aprilie 2023 o investiție de 1,8 miliarde de dolari canadieni pentru a reprofila uzina de asamblare din Oakville (Ontario, Canada), care produce în prezent vehicule cu motoare cu combustie. Această conversie va începe în al doilea trimestru, așa cum era prevăzut inițial.

„Evident, grupurile iau decizii care au sens pentru ele”, a reacționat premierul canadian Justin Trudeau într-o conferință de presă.

„Dar asistăm la o rată incredibilă de adoptare a vehiculelor electrice și [la dezvoltarea] lanțului industrial pe care îl construim în Canada, de la asamblarea bateriilor și a vehiculelor și până la reciclarea care urmează”, a adăugat el, referindu-se la investițiile străine care se revarsă pentru aceste proiecte creatoare de locuri de muncă.

Grupul cu sediul la Dearborn va purta discuții cu sindicatul canadian din industria auto Unifor „pentru a limita impactul întârzierii lansării” asupra angajaților.

„Unifor este extrem de dezamăgit de decizia grupului”, a reacționat Lana Payne, președinta sindicatului, citată într-un comunicat de presă separat.

„Membrii noștri pot fi siguri că vom face presiuni asupra companiei pentru a explora toate oportunitățile posibile pentru a diminua impactul acestei decizii asupra lor și a familiilor lor”, a adăugat ea.

Unifor, care a deplâns un „regres major”, reprezintă peste 5.600 de angajați ai Ford în Canada, dintre care 3.200 în Oakville, uzina care va produce SUV-ul Ford Edge încă aproximativ o lună, potrivit sindicatului.

În a doua jumătate a anului 2023, constructorii auto americani s-au plâns că vânzările de vehicule electrice au fost sub previziuni, ceea ce a determinat mai multe grupuri să revizuiască anumite proiecte.

Foto: StudioPlum, Dreamstime.com