​În UE ar fi nevoie să se deschidă anual de aproape zece ori mai multe puncte de încărcare pentru mașini electrice față de ritmul din prezent, arată un raport al ACEA care spune că sunt extrem de puține stații de încărcare, față de numărul mașinilor electrice care intră în circulație.

Masina electrica la incarcatFoto: Viorel Dudau, Dreamstime.com

Pe șoselele din UE circulă peste 3 milioane de mașini electrice, dintre care aproximativ 50.000 în România.

Raportul arată că la nivelul UE erau la finalul anului trecut 632.000 de puncte de încărcare pentru mașini electrice, dintre care în România erau 2.754. Olanda are cele mai multe puncte, 144.000, Germania și Franța au trecut fiecare de 100.000, iar Italia și Belgia au peste 40.000 de „charging points”.

Raportul a fost publicat de ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile).

În trei țări UE se găsesc 61% dintre toate punctele de încărcare din Uniune, în timp ce în restul de 24 de state sunt 39% dintre puncte. Cele trei țări fruntașe sunt Olanda, Franța și Germania.

  • Cum stau țările din regiune? În Bulgaria sunt 1.165 de puncte, în Ungaria 2.742, în Cehia 3.389, iar în Polonia, 4.477. Austria are peste 15.000 de puncte de încărcare, iar Grecia, sub 3.000.

Cei de la ACEA declară că sunt prea puține stații de încărcare și că sunt diferențe uriașe între disponibilitatea lor în diversele țări UE.

Comisia Europeană spune că ar trebui să fie 3,5 milioane de puncte de încărcare în 2030, de peste cinci ori mai multe decât în prezent. Oficialii ACEA spun că ar trebui să fie mult mai multe: 8,8 milioane, ceea ce înseamnă că, anual, ar trebui instalate în medie 1,4 milioane.

Anul trecut au fost instalate în UE 150.000 de puncte de încărcare pentru mașini electrice, ritmul fiind mult sub cel preconizat de CE, dar și de ACEA.

În ultimii șase ani, creșterea parcului de mașini full-electrice a fost de trei ori mai mare decât avansul la capitolul stații de încărcare.

Sunt insuficiente și stațiile de încărcare rapidă: în prezent, doar 13% dintre punctele de încărcare au capacitate de peste 22 kW, declară cei de la ACEA.

Sursa foto: Dreamstime.com