Serbia este noua tara intrata pe lista Mercedes pentru viitoarea uzina de automobile
O delegatie a Mercedes condusa de Stavros Paraskevaides, seful marcii pentru Serbia si Muntenegru, s-a intalnit cu Mladan Dinkic, ministrul sarb al economiei. S-a discutat despre o posibila investitie greenfield a nemtilor, iar oficialul sarb sustine ca tara sa poate oferi investitorilor conditii mai bune decat Romania, Polonia, Cehia sau Ungaria.
Statul sarb promite sa ofere numeroase facilitati companiilor interesate sa construiasca automobile. E vorba de teren grautuit, cu toate utilitatuile necesare si statut de zona scutita de taxe. In plus sunt promise si scutiri la plata taxelor locale pentru zece ani si ajutoare de stat ce pot ajunge pana la 25% pentru investitille de peste 200 milioane euro care creeaza peste 1.000 de locuri de munca.
Ministrul Economiei din Serbia crede ca tara sa ar putea deveni un pol al industriei auto din sud-estul Europei, mai ales dupa ce Fiat a cumparat producatorul local Zastava si ar putea ajunge sa faca anual 300.000 de masini, dintre care o buna parte vor fi low-cost.
La intalnirea celor doua parti s-a discutat si despre o posibila colaborare intre Mercedes si producatorul de camionete FAP din Priboj.
Mercedes intentioneaza sa deschida o fabrica in aceasta parte a Europei, iar presa a scris in ultimele luni despre mai multe tari unde s-ar putea intampla acest lucru. S-a vorbit despre o posibila fabrica la Cluj, s-au avansat si locuri precum Campulung sau Cugir, iar apoi s-a spus despre o competitie intre Romania si Polonia. Ulterior, alte surse sustineau ca si alte tari au intrat in cursa.
In plus, omul de afaceri Ion Tiriac a declarat marti ca in circa trei saptamani vom afla unde va deschide Mercedes-Benz viitoarea uzina si, implicit, daca aceasta va fi in Romania.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
serbia poate intr-adevar sa fie ptr noi o prioritate intr-un singur sens: cum sa ne impunem fata de sarbi, ca sa nu ne calce in picioare mai tarziu. cine trambiteaza prietenia romano-sarba se inseala amarnic, ca nu exista.
Ce treaba are Kosovo si politica noastra acolo cu "prietenia" dintre state?
Cui de la Mercedes ii pasa de boschetari sau educatie?
Ce, Nokia a plecat din Germania si a venit in Romania pentru ca dispretuia nemtii/avea ceva cu nivelul de educatie si alte prostii?
Factorii din ecuatie sunt altii:
- stabilitatea economica si democratia (aici stam binisor si mult mai bine ca sarbii)
- nivelul de salarizare (inclusiv cel prognozat in urmatorii ani) - aici n-am idee, dar cred ca suntem inca atractivi
- infrastructura - voi ce credeti?
- facilitatile oferite de stat - nu putem concura cu sarbii pentru ca ne da UE cu ele in cap