Indienii de la Tata Motors au cerut companiei Autoliv, cel mai mare producator de airbag-uri din lume, sa le faca airbag-uri de doar 10 dolari, pentru a le monta pe masina Nano, care va fi lansata in acest an si ar trebui sa coste 2.500 de dolari, scrie site-ul www.autoindia.com. Cererea este iesita din comun pentru ca cele mai ieftine airbag-uri costa in prezent 150 de dolari.

Tata Nano va avea probabil in variantele de top doua airbag-uri frontale, aer conditionat, sistem audio si jante din aliaj, in timp ce varianta de baza va fi "cheala".

Pentru a produce o masina atat de ieftina, indienii au cerut si altor furnizori, cum ar fi Bosch si Honeywell Turbo India, sa le dea solutii extrem de ieftine si simple.

Maruti 800, rivalul Nano pe piata indiana, masina produsa de Suzuki si vanduta cu circa 5.000 de dolari, nu are nici un airbag.

Tata Motors nu-si va putea vinde masina pe piete mai dezvoltate daca nu va pune si airbag-uri pe ea. Compania suedeza Autoliv, care are fabrica si in Romania, este cel mai mare producator mondial de airbag-uri. Indienii asteapta de la scandinavi o solutie simpla si ieftina si spera ca AutoIiv va fi motivata de volumele mari de productie anuntate de Tata Motors.

Indienii au spus ca ar putea aduce Nano si in Europa peste patru ani, insa au spus ca vor face acest lucru numai daca masina va reusi sa obtina patru stele la testele de siguranta EuroNCAP, lucru ce pare irealizabil, mai ales ca in Europa sunt destule modele, inclusiv Logan, care nu au atins patru stele.

In orice caz, un Nano cu patru stele la teste ar costa cu mult peste nivelul promis in India.