Producatorul indian de automobile Tata Motors - care a lansat la inceputul anului cea mai ieftina masina din lume, de 2.500 de dolari - intentioneaza sa ofere pe piata o versiune propulsata cu aer. Informatia, preluata de New York Times, a aparut dupa ce compania indiana a semnat un contract cu MDI Enterprises, pentru o licenta de folosire a tehnologiei motorului cu aer comprimat.

Potrivit Motor Authority, compania indiana ar putea monta pe motorul actual, de 33 de cai putere, un propulsor care utilizeaza aerul comprimat construit de MDI. In aceste conditii, motorul va emite doar o treime din cantitatea de dioxid de carbon pe care o emit masinile de aceasta marime.

Autoturismul Nano a fost lansat in luna ianuarie, urmand sa fie pus in vanzare pana la sfarsitul anului. Masina este construita din material plastic, are patru locuri si un motor in doi timpi de 660 de centimetri cubi care dezvolta 33 de cai putere.

Tata va produce intr-o prima faza 250.000 de unitati Nano, estimand o cerere anuala de aproximativ un milion de unitati. Pentru inceput, constructorul indian vizeaza piata locala, Nano urmand sa fie exportat, in urmatorii 2-3 ani, in Africa, America Latina si Asia de Sud-Est.

Indienii au spus ca ar putea aduce Nano si in Europa peste patru ani, insa au precizat ca vor face acest lucru numai daca masina va reusi sa obtina patru stele la testele de siguranta EuroNCAP, lucru ce pare irealizabil, mai ales ca in Europa sunt destule modele, inclusiv Logan, care nu au atins patru stele.