Bosch: Motoarele cu combustie interna vor domina piata auto inca cel putin 20 de ani
Bateriile litiu-ion sunt considerate a fi cea mai promitatoare varianta pentru a stoca energia la masinile electrice. Totusi, in prezent bateriile sunt scumpe si au o durata medie de viata de doi-trei ani. Hibridele si masinile electrice vor ramane un segment de nisa cam pana in 2015, cred cei de la Bosch care adauga ca ele ii vor ajuta pe producatori doar sa aiba in medie emisii poluante mai mici, pentru a se conforma standardelor tot mai dure.
"In ciuda pretului mare al petrolului, motoarele cu combustie interna vor ramane tehnologia dominanta pentru urmatorii 20 de ani", crede Wolf-Henning Scheider, directorul unei divizii a Bosch.
Compania spune ca investitiile mari in aceste tehnologii si productia redusa de astfel de masini sunt factori care stau in calea profitului. Bosch spune totusi ca, la fel ca orice investitie pentru viitor, trec cativa ani pana ce noua tehnologie penetreaza piata, dar apoi se va dovedi ca a meritat.
Se estimeaza ca anul acesta vor fi construite cam 650.000 de hibride pe plan mondial, iar peste sapte ani Bosch estimeaza ca numarul anual va ajunge la trei milioane de masini hibride si 350.000 de vehicule electrice, incluzand si hibridele ce vor putea fi incarcate la priza pentru prelungirea autonomiei.
Bosch, impreuna cu partenerul Samsung, aloca 400 de milioane de dolari in constructia unei generatii noi de baterii litiu-ion performante ce vor iesi pe piata in trei ani.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
mai fratilor, da unde ati facut jurnalism??
Daca EESTOR reuseste sa produca in masa supercapacitoarele sale, prezicerile celor de la Bosch, sint bune de ... ce doriti d-vs. Mai avem putin de asteptat, pina in 2009, cind Zenn se lauda ca va scoate masina electrica folosind supercapacitoarele.
Pe de alta parte, mai sint bateriile AltairNano, care echipeaza masinile Lightning GT si care rezista la peste 15000 cicluri incarcare/descarcare, cu toate ca au o densitate specifica mai mica decit Li-ion conventionale:
http://www.autobloggreen.com/2007/05/07/autobloggreen-qanda-altairnano-ceo-alan-gotcher/
Parerea mea este ca Bosch a dat oleaca cu batu-n balta, intentionat, sau neintentionat.
Cum s-ar putea dezvolta masini electice sau pe hidrogen ? Doar daca investitorii, gen fonduri de investitii, ar baga banii masiv pe bursa in firme care construiesc masini electrice sau care merg cu alte surse de energie. Ce fac firmele care sunt in situatia Bosch ? Raspuns: raspandesc prin presa zvonuri pentru a speria investitorii si ai face sa creada ca investitia in masini cu surse alternative de energie este extrem de riscanta. Asa merge bursa, cu zvonuri...asa au marile companii grija de viitorul lor. Cu bani se face orice, dar daca are cineva grija sa indrepte banii in directia care trebuie atunci se face ce vrea acel cineva.
Bosch castiga putin din bujii (pentru ca in spatele procesului de fabricare nu exista tehnologie foarte inalta), castiga mult mai mult cu sistemele electronice de injectie (care, aici ai dreptate, ar avea de suferit).
Dar Bosch (cel mai mare furnizor mondial pentru automobile) este implicate si in generatoare, baterii (joint venture cu Samsung), ... .Deci pe de o parte o sa piarda cu bujiile, dar pe de alta parte o sa castige cu alte componente.
@hidrogen
Automobilele cu hidrogen (tehnologie sustinuta de Daimler) nu sunt diferite fata de cele electrice. Hidrogenul reprezinta doar o metoda de stocare a energiei electrice, propulsorul este tot un motor electric. Din pacate aceasta metoda este inca foarte ineficienta (energia necesara crearii hidrogenului este foarte mare). Iar cea mai mare problema o sa fie cea a infrastructurii (statii cu hidrogen,...) care lipseste desavarsit. Investitiile ar fi foarte mari, de aceea cred ca aceasta metoda alternativa nu o sa se impuna.
Cred ca odata ce tehnologia bateriilor litiu-ion o sa se dezvolte o sa apara in prima instanta masini hibride, care o sa aiba motor electric, iar in plus motoare cu combustie care nu o sa fie conectate la trenul propulsor, ci o sa aiba doar rol de generatoare de curent. (astfel se renunta la greutate).
Si nu cred ca o sa se vanda multe masini, cel putin pana nu o sa creasca tehnologia bateriilor.