Dealerii de masini din Oregon vor ca statul sa interzica vanzarea de automobile in zilele de duminica, pentru a-i ajuta sa depaseasca problemele economice cu care se confrunta. Publicatia The Oregonian sustine ca solicitarea vine dupa ce, in acest an, 19 showroom-uri din statul american au fost inchise.

Vanzatorii de masini doresc ca legiuitorii din Oregon sa introduca asa-numitele "legi albastre", care interzic comercializarea anumitor produse in zilele de duminica. Comerciantii spera ca zilele libere ii vor ajuta sa reduca din costuri, intr-o perioada dificila, dar si sa ofere o zi de pauza angajatilor. Ei sustin ca oricum in zilele de duminica vanzarile de masini sunt reduse.

Potrivit informatiilor, 19 magazine specializate in vanzarea de masini au fost inchise in Oregon in acest an iar altele sunt in pragul falimentului. La nivel national, vanzarile de masini americane au scazut cu 35% in 2008.

Vicepresedintele executiv al Oregon Automobile Dealers Association, Greg Remensperger, a declarat ca o "majoritate covarsitoare" a membrilor asociatiei sprijina initativa. "Nu exista indoiala ca ne confruntam cu o perioada dificiala", a afirmat Remensperger.

Publicatia sustine ca nu se stie daca initiativa va avea sprijinul legiutorilor din Oregon. Dealerii ar putea ajunge singuri la o intelegere voluntara pentru a ramane inchisi duminica, insa risca sa fie acuzati de politici anticoncurentiale, scrie The Oregonian. In plus, comerciantii vor o lege care sa interzica vanzarile de masini in zilele de duminica pentru a fi siguri ca niciunul dintre actorii de pe piata auto nu profita ca ceilalti raman inchisi pentru a deschide duminica.

In acest moment, 11 state americane interzic comercializarea de masini in zilele de duminica.