Mitsubishi a anuntat ca prima sa masina 100% electrica va costa 47.000 de dolari in Japonia
Masina i-MIEV are patru locuri, emisii zero de CO2, iar producatorul spune ca autonomia de 160 km e suficienta pentru 90% dintre soferii care merg zilnic cu masina la serviciu. Modelul a fost prezentat sub forma de concept la mai multe saloane auto mari, versiunea de serie este gata, iar livrarile pentru flotele auto din Japonia pot incepe in iulie. Tot de atunci pot face comenzi si clientii persoane fizice, care insa isi vor primi masinile doar din aprilie 2010.
In anul fiscal care incepe in aprilie 2010 compania spera sa vanda 5.000 de masini i-MIEV in Japonia si 1.000 in alte tari. Anul urmator tinta de vanzari va fi de 15.000 de unitati, iar doi ani mai tarziu ar trebui sa se ajunga la 30.000 de masini.
Sefii Mitsubishi spun ca pretul e mare pentru omul de rand, insa modelul se va ieftini cu cat productia de serie va fi mai mare. Tinta ar fi ca pretul masini sa scada pana in jurul valorii de 20.000 dolari, insa obiectivul pare greu de atins.
In Japonia, datorita stimulentelor fiscale oferite de autoritati pentru achizitia de masini ecologice, cumparatori pot ajunge sa plateasca cu aproape 15.000 de dolari mai putin pentru masina.
Japonezii s-au facut cunoscut prin masinile hibride, stil Prius, care insa se bazeaza pe un motor clasic cu benzina si utilizeaza pe distante scurte exclusiv motorul electric. Mitsubishi nu a scos masini hibride, ci trece direct la un model electric, insa pentru inceput pretul e prohibitiv pentru oamenii din clasa medie, iar obiectivele trasate de japonezi dovedesc si ele ca vor mai trece ani buni pana cand o masina electrica va ajunge sa se vanda in volume mari.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Asta înseamnă 12,5 kwh/100 km sau un cost de aproximativ 5 lei/100 km.
Cat despre mersul pe bicicleta - eu as merge cu bicicleta, dar nu vreau.
Nu are loc decat crearea unor mastodonti de productie pt electricitate si care vor fi controlate de una sau 2 persoane de pe glob.
Scopul este de a avea un combustibil care nu se va termina niciodata. Hidrogenul este cea mai abundenta materie de pe plantea noastra si spre deosebire de petrol, nu se va termina.
Acum se polueaza si cu producerea combustibilului dar si prin consumul lui. In viitor se va polua doar pentru producerea lui.
Crezi ca daca ar fi asa usor sa faci masini cu H2O nu s-ar face?
:)
mai mult masinile ecetrice o sa fie considerabil mai scumpe. asta inseamna ca nu toti o sa ne permitem sa ne cumparam masini sa ne miram unii la altii in trafic.
numai de bine dupa parerea mea