General Motors a confirmat zvonurile din piata anuntand semnarea unui acord preliminar pentru vanzarea marcii Saab catre producatorul suedez de masini sport Koenigsegg, scrie AFP. GM spune ca acordul asigura viitorul Saab. Koenigsegg are sub 50 de angajati, dar produce masini care costa circa un milion de euro/bucata.

General Motors a scos marca Saab la vanzare acum patru luni, iar la inceputul saptamanii o televiziune suedeza anunta ca producatorul suedez de masini sport Koenigsegg e foarte aproape de a cumpara Saab, ajutat de fonduri norvegiene de investitii.

Saab a fost scoasa la vanzare de General Motors, dupa ce vanzarile au scazut mult, iar productia a ajuns anul trecut la doar 93.000 de masini. Compania a intrat intr-un amplu proces de reorganizare, iar informatiile arata ca in afara de Koenigsegg, alte doua companii, fonduri americane de investitii, erau interesate de producatorul modelelor 9-3 si 9-5.

Saab are 0,2% din piata auto europeana, iar vanzarile sale au scazut cu 56% in primele cinci luni, la 14.000 de masini.

Koenigsegg a fost fondata in 1994 de afaceristul suedez Christian von Koenigsegg. Sase ani mai tarziu a fost produsa prima masina, iar in 2002 a fost vandut primul automobil. Compania are 45 de angajati, iar anul trecut a vandut cam 20 de masini ce costa un milion de euro bucata si ating viteze maxime de circa 395 km/h.