Compania americana General Motors Co. intentioneaza sa intre pe piata auto low-cost cu o masina care va costa in jur de 4.000 de dolari. Wall Street Journal, care prezinta informatia, precizeaza ca gigantul auto american ar putea sa produca masina ieftina in Asia.

Publicatia afirma ca piata masinilor ieftine a devenit tot mai atragatoare pentru producatorii auto, care incearca sa profite de vanzarile mai bune din tarile emergente, concomitent cu scaderile inregistrate in America de Nord si Europa occidentala.

La inceputul lunii iulie, General Motors a semnat actele prin care cele mai bune active ale companiei sunt vandute unei noi firme care va fi detinuta in proportie de 60% de statul american. General Motors a iesit astfel de sub protectia legii falimentului dupa 40 de zile. "Noul GM", o companie de dimensiuni mai mici, care se bazeaza in prezent pe doar patru modele: Chevrolet, Cadillac, Buick si GMC, ar trebui sa fie mai bine adaptata crizei. "Vechiul" General Motors a fost zeci de ani cea mai mare companie auto din lume, insa in ultimii cinci ani a pierdut 80 de miliarde de dolari si a acumulat datorii uriase.

Rival pentru Nano

Informatiile legate de planurile GM vin in contextul in care, in urma cu o luna, compania indiana Tata Motors a inceput livrarea catre clienti a primelor masini Nano.

Micul Nano costa intre circa 2.300 dolari si 3.800 dolari (varianta cu aer conditionat si geamuri electrice). S-au primit peste 200.000 de comenzi ferme, din care jumatate pentru versiunea cu maxime dotari si o cincime pentru cea mai ieftina.

Masina are motor de 0,6 litri, 35 CP, viteza maxima este de 105 km/h, iar cu un litru de benzina poate merge in medie 23,6 km.

Indienii vor ca in 2011 Nano sa ajunga si in Europa, insa cu o versiune modificata fata de India, cu 20 de cm mai lunga si posibilitatea de a face fata testelor de impact. De asemenea, ei spera ca in doi ani sa fie capabili sa lanseze Nano pe piata americana. Seful companiei a spus ca pana atunci se lucreaza ca masina sa fie conforma cu standardele de mediu si de siguranta din SUA.