Comisia Europeana a autorizat proiectul de acordare a unei garantii de stat de catre Romania pentru a permite societații Ford Romania S.A. sa obțina un imprumut de la Banca Europeana de Investitii (BEI). Banca acorda un imprumut pentru suma totala de 600 milioane euro pentru Ford Europa in vederea proiectului de dezvoltare, din care 200 milioane euro sunt pentru Ford Werke GmbH in Germania si 400 milioane euro sunt pentru Ford Romania, a anuntat CE.

Imprumutul va cofinanta proiectul de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de CO 2 si productia ulterioara de vehicule la uzina Ford din Craiova. Garantia de 80% care urmeaza sa fie furnizata de Romania indeplinește conditiile din Cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat adoptat de Comisie, care le acorda statelor membre o posibilitate suplimentara de a facilita accesul la finantare in conditiile crizei economice si financiare actuale.

In mod concret, Ford Romania va plati o remuneratie corespunzatoare pentru garantie si va furniza suficiente cautiuni pentru cazul in care garantia ar fi executata. „Comisia poate autoriza aceasta garantie de stat care ar trebui sa contribuie la proiectul de investitii transeuropean al societatii Ford de fabricare a unor masini ecologice, fara ca aceasta sa dea nastere la denaturari excesive ale concurentei”, a declarat Neelie Kroes, Comisarul european pentru concurenta.

Ford Romania prevede sa utilizeze fondurile BEI pentru proiectul sau de peste un miliard de euro de la uzina din Craiova, care face parte dintr-o intreprindere comuna europeana in scopul dezvoltarii unor motoare si masini cu emisii reduse de CO2.

Imprumuturile si garantiile corespunzatoare vor fi acordate pentru cinci ani, in perioada 2009-2014, avand scadenta peste sapte ani.

Ford Romania va plati un comision pentru aceste garantii si va furniza guvernului roman cautiuni de calitate ridicata care sa acopere suma garantata. Aceste cautiuni vor putea fi executate de statul roman daca acesta va trebui sa achite vreo suma de bani in cadrul acestei garantii.

Ford a inceput pe 8 septembrie productia utilitarei transit Connect la Craiova, iar la anul va incepe constructia unui automobil de clasa mica.