Tichetele valorice de 3.800 de lei care se elibereaza in urma casarii masinilor pentru programul Rabla se tranzactioneaza la valori in jurul a 1.700 de lei, la 15 zile dupa startul programului de innoire a parcului auto, relateaza Mediafax.

Daca la startul Rabla, in 18 februarie, preturile solicitate variau de la 1.300 - 1.400 de lei pana la 2.000 de lei sau chiar mai mult, la 15 zile de la inceperea programului, "piata" voucerelor s-a asezat, pe baza cererii si a ofertei, la aproximativ 1.700 de lei pe tichet.

Astfel, cei mai multi dintre vanzatori practica preturi fixe, de 1.700 de lei, si nu sunt dispusi sa coboare oferta mai jos de acest nivel "pentru ca se cumpara sigur la acest pret, chiar daca nu imediat".

Cumparatorii incerca se negocieze preturi cuprinse intre 1.400 - 1.500 de lei, insa unii dintre acestia accepta oferta fixa, de 1.700 lei.

Proprietarii de masini vechi au dus la REMAT in cele doua saptamani de la momentul lansarii programului Rabla peste 20.000 de masini, reprezentand aproape doua treimi din numarul total al masinilor casate in intreg anul trecut.

De asemenea, in acest interval au fost facute 456 de achizitii de masini care au implicat folosirea a cel putin a unui voucher.

Diferenta mare dintre numarul de masini casate si cel al autovehiculelor nou cumparate prin programul Rabla a fost explicata de oficialii Ministerului Mediului prin lentoarea formalitatilor, insa au admis si ca exista deja o piata de tranzactionare a voucherelor.

Directorul Administratiei Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu, a declarat vineri ca voucherele destinate persoanelor fizice vor fi distribuite in totalitate pana la mijlocul saptamanii viitoare.