Guvernul de la Washington intentioneaza sa aplice o amenda de aproximativ 16 milioane de dolari companiei japoneze Toyota pe motiv ca i-a ascuns problemele de accelerare involuntara la masinile pe care le-a comercializat pe piata americana - transmite France Presse. Aceasta este cea mai ridicata amenda impusa unui constructor de automobile.

Potrivit unui comunicat dat publicitatii de ministrul american al transporturilor, Ray LaHood, aceasta decizie a fost luata pentru ca Toyota nu a informat Agentia de securitate rutiera americana despre "defectiunile periculoase ale pedalei de acceleratie care ramane blocata in pozitie joasa, desi cunostea aceste riscuri".

Toyota a rechemat aproximativ 9 milioane de masini la liniile de productie, dintre care peste 6 milioane de masini au fost comercializate in Statele Unite. Masura a fost luata din cauza problemelor de acceleratie involuntara provocate de pedala de acceleratie blocata in pozitie joasa sau a covorului de sol care intepenea pedalele masinilor.

Pe fondul acestor probleme, vanzarile Toyota pe continent au scazut cu 20% in luna februarie, pe o piata totala care a urcat cu 3%.

Producatorul a redus, in februarie, productia Yaris la uzina din nordul Frantei de la 1.000 masini/zi, la 840, iar o alta reducere pana la nivelul de 650 e posibila. Pana atunci s-a decis oprirea productiei intre 6 si 9 aprilie si trimterea oamenilor in somaj tehnic in aceste patru zile.

UPDATE: Ministerul sud-coreean al Transporturilor a anuntat, marti, ca Toyota a rechemat aproximativ 13.000 de masini pe care le-a comercializat in aceasta tara.