Industria auto din Romania nu realizeaza doar produse simple si ieftine
Nu vreau sa fac reclama, ci doar sa spun ca tabloul de bord al masinii este produs la Timisoara si ca eu am lucrat la acest proiect :-)
Imi amintesc ca la nivel de management a fost o intreaga discutie legata de faptul ca fabrica din Romania nu este inca pregatita sa produca asa ceva, dar pana la urma costurile mai reduse de productie si-au spus cuvantul.
Bineinteles, toata partea de R&D s-a realizat in Germania.
Am tinut sa dau informatia de mai sus pentru a demonstra ca in Romania industria de subansamble auto nu realizeaza doar produse simple si ieftine.
Citeste restul materialului si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Cablaje pentru literalmente zeci de tipuri de automobile sunt facute in Romania.
cei care inca mai stramba zdin nas zicand "Made in Romania" sunt ci care au preluat niste stereotipuri si nu stiu sa iese din ele pentru ca au ... ochelari de cal.
In 2003 pe niste placi de baza HP s-a insistat sa fie scris Made In Romania nu neaparat din cauza legislatiei ci din cauza faptului ca Romania devenise un nume in asamblari electronice si nivelul calitativ era sensibil mai mare decat al altor tari asiatice. totul depinde unde/cand traiesti. Daca inca mai asculti la spusele unora care vorbesc din auzite despre produs actuale facand referinta la produse de acum 10-20 de ani sau daca traiesti in prezent si chiar vezi un produs actual. Dar intotdeauna vor fi destui masochisti care sa-si renege originea.
Cand o sa fie si Romanica capabila sa faca R&D
atunci sa veniti cu "stiri" din astea.
exista deja multa expertiza tehnica si de project mgmt pe automotive in romanica, chiar si pe produse complexe (gen engine mgmt system)
1. Alcatel - inainte de 2000 (nu stiu anul) - prima mare firma care si-a deschis centru de dezvoltare
2. Siemens Automotive in 2000 (redenumita ulterior Siemens VDO), cumparata intre timp de Continental AG. Eu lucrez din 2001 aici si firma a crescut continuu. Partea de productie a fost deschisa abia prin 2007 parca si la Timisoara exista ~2500 angajati din care la productie sunt ~500 daca stiu eu bine. Au deschis inca un centru la Iasi pt ca in TM era greu sa se mai dezvolte.
3. ACI - sw pentru banci
4. Autoliv
...
exista mult R&D la Timisoara si cu siguranta in alte orase mari, nu numai productie.
Strict despre Continental, se lucreaza inca de la inceput in toate domeniile automotive: motoare (partea de comanda electronica), instrumente de bord, chei electronice, inchidere centralizata, monitorizarea presiunii in pneuri, stergatoare de parbriz, geamuri electrice, airbag-uri, sisteme de franare si cate or mai fi ca eu nu le stiu pe toate.
Aici am vorbit doar de R&D.
Asa ca las-o mai moale ca nu te pricepi.
Arbori, manete, etc: cine le R&D ?
Case'urile la radiatoare, tevaraie, cine le face ?
Vopsea ?
Auzi: inchiderea centralizata e R&D !
sunteti slabutzi daca numai la nivelul asta va lasa sa va jucatzi: he-he-he....
Ce se face la noi? Tot ce este nociv si nu are ce cauta in occident, de exemplu in judetul Satu Mare se fac piese de cauciuc si cabluri electrice. In uzina Dräxlmaier din Satu Mare se fac cablurile electrice pentru Mercedes (pentru limuzine). Toata pleava din oras lucreaza acolo in conditii inumane, muncitorii sunt transformati in niste roboti. Mai ales femeile sunt afectate , uneori nu ajung pana la toaleta toata ziua, din cauza programului sever . Poate nu crezi foarte multe femei (30 %) inainte de a intra in schimb isi pun scutece, altfel nu rezista. Asta da mandrie!
Inclusiv in Franta, Portugalia, Cehia si Slovacia se lucreaza in exact aceleasi conditii.
Linia de productie de cablaje presupune practic o masa care se deplaseaza cu viteza constanta (una din metode) si operatori care trebuie sa instaleze cablurile pt a forma cablajele. Ti se pare o munca dura? Este! Daca era simpla si usoara nu se aducea aici.
Vrei o munca si mai imputita? Du-te la o firma care face pahare de plastic de unica folosinta. Putoarea este inescriptibila si poti sa-ti dai foc si la haine ca nu mai iese mirosul.
In industrie nu este timp pentru revelatii bucolice. Este un plan de productie care se bazeaza pe capacitatea de productie a unui om care pt a nu face greseli are miscarile gandite de dinainte pt a fi simplificate. PS: chestia se invata si inainte de '89 si nu avea absolut nimic de a face cu capitalismul. Asta este munca!
Daca vrei munca si mai dura, poti sa mergi la tapinarii nostrii si mai discutam