INTERVIU AUDIO: Dezvoltarea masinilor electrice poate fi ajutata prin cresterea taxelor pentru autoturismele pe benzina

de Vlad Barza     HotNews.ro
Vineri, 30 aprilie 2010, 10:46 Economie | Auto


O statie Better Place de schimbare a bateriilor costa 500.000 de dolari
Foto: HotNews.ro
Automobilul electric se dezvolta mai bine in tarile unde statul decide sa puna taxe mai mari pentru masinile pe benzina, astfel incat clientii sa aiba o motivatie serioasa sa aleaga noua tehnologie. Pretul mediu al unei statii standard de incarcare pentru o masina electrica este de 1.000 de dolari, iar o statie unde bateria poate fi schimbata in doua minute, costa jumatate de milion de dolari, a spus intr-un interviu acordat HotNews.ro, Tal Agassi, directorul de dezvoltare internationala al companiei americane Better Place. Compania dezvolta statii de incarcare pentru masini electrice in cateva tari care ofera subventii pentru aceste vehicule si este unul din cei mai importanti jucatori mondiali din domeniul infrastructurii pentru masini electrice.

Ideile pe scurt:

- Masinile electrice sunt mai atragatoare pentru clientii din tarile unde automobilele pe benzina sunt puternic taxate.
- Guvernele trebuie sa decida clar ce drum aleg, fiindca daca nu impun taxe masinilor pe benzina, consumatorii nu vor fi motivati sa se indrepte catre masini electrice.
- Pentru o buna acoperire trebuie sa existe in medie 1,5 puncte de incarcare la fiecare masina, iar in tarile mici cu cateva milioane de locuitori sunt suficiente pe langa prizele clasice cam 70 de statii de schimbare a bateriei.
- Better Place a instalat pana in prezent 200 de puncte de incarcare in Danemarca si 1.000 in Israel, tara unde numarul de puncte de incarcare va ajunge la 30.000.
- Pretul instalarii unei statii standard de incarcare este 1.000 de dolari, insa statia unde bateria consumata este schimbata in doua minute cu una plina ajunge sa coste jumatate de milion de dolari.
- Montarea unor panouri solare pe masina electrica nu este o solutie de crestere a autonomiei fiindca multi isi parcheaza masina in locuri acoperite, iar tehnologia nici nu e suficient de eficienta.
- Un operator precum Better Place este util pentru a gestiona modul in care masinile sunt incarcate si le poate programa, astfel incat sa ia curent din retea la ore diferite, pentru a nu se ajunge la o supra-incarcare a retelei la orele de varf.
- Better Place investeste in crearea de statii de incarcare si apoi isi scoate banii solicitand ca utilizatori masinilor electrice sa plateasca un abonament lunar al carui cost variaza in functie de varianta aleasa si de numarul de kilometri parcursi.
As vrea sa va intreb despre proiectul din Israel, masinile electrice sunt o realitate acolo, pot fi si testate. Cate statii de incarcare aveti acum si cate veti avea la finalul anului?

Tal Agassi: Vreau sa vin cu cateva informatii de background. In 2011 lansam oficial serviciile pe piata din Israel si atunci vom avea o acoperire completa cu statii de incarcare, astfel incat soferii sa poata conduce fara limitari masinile electrice in tara. Vom avea 30.000 de statii de incarcare in diverse locuri, in casele consumatorilor individuali, in parcarile firmelor si in cele publice. Acestea vor fi gata inainte de lansarea de la final de 2011, insa pana atunci, la sfarsitul acestui an vom incepe un proiect pilot pentru a testa solutia. Vom avea cateva sute de masini de test si cateva mii de statii de incarcare, plus cateva statii unde bateriile vor putea fi schimbate. Ne pregatim practic pentru lansare si lucrurile vor creste gradual pana la momentul lansarii oficiale la final de 2011.(...) In plus, in februarie anul acesta am lansat un centru pentru vizitatori unde oamenii pot veni sa vada solutiile, pot sa conduca masinile si se pot inscrie pe liste sa fie printre primii care vor testa masinile dupa lansare

Cate puncte de incarcare aveti in Israel si cate masini electrice sunt?

Tal Agassi: Avem cam 1.000 de puncte de incarcare in Israel si dispunem doar de masini de probe, cam sase - sapte, nu sunt cele care vor iesi pe piata ci sunt doar masini demonstrative pentru ca oamenii sa vada cum este un vehicul electric si sa le conduca.

Care va fi primul model electric pe care il veti lansa, Renault Fluence electric?

Tal Agassi: Da, la sfarsitul anului acesta, avem o astfel de masina la centrul de demonstratii, insa acum testele se fac pe versiuni modificate de Renault Laguna.

Spuneti-mi despre proiecte similare pe care le aveti in alte tari

Tal Agassi: Unul dintre ele este in Danemarca unde la sfarsitul anului trecut am instalat un numar mic de statii de incarcare, cam 200, dar avem deja clienti care le folosesc si conduc masinile, sistemul merge si e bine ca putem culege impresii de la clienti astfel incat produsele viitoare sa fie mai bune. Danemarca va avea pana la sfarsitul acestui an un numar similar de statii de incarcare cu Israelul, iar lansarea va fi la final de 2011 cu o usoara intarziere fata de Israel. Celalalt proiect e cel din Japonia unde guvernul ne-a invitat sa le aratam cum merge sistemul de schimbare a bateriei, astfel ca am instalat o statie pentru schimbarea bateriei in centrul orasului Tokyo si avem trei taxiuri care vor merge trei luni si vor schimba bateria la aceasta statie. Sunt conduse de taximetristi adevarati iar clientii le pot incerca si demonstram ca putem avea transport "curat" fara a fi limitati de autonomie.

Ar fi interesant de stiut cat costa o statie standard de incarcare fata de una mai complexa, de schimbare a bateriei?

Tal Agassi: Costul unei statii de schimbare a bateriei este de jumatate de milion de dolari, inclusiv componentele si instalarea, iar un punct standard de incarcare e cam 1.000 de dolari.

Criticii spun ca dezantajele masinilor electrice tin de autonomia scazuta si de numarul mic al statiilor de incarcare. Cate statii ar trebui sa existe spre exemplu intr-un oras de doua milioane de locuitori astfel incat sa fie o buna acoperire?

Tal Agassi: Trebuie sa ai o statie de incarcare acasa si apoi in medie 0,5 statii pentru fiecare masina, deci in medie cam 1,5 puncte de incarcare/masina, iar daca e vorba de statiile de schimbare a bateriei totul depinde de marimea  tarii si de obiceiurile de condus. Spre exempli, in tari precum Israel sau Danemarca ai nevoie de 70 de statii, dar evident ca in tarile mai mari si numerele vor fi mai mari.

Descrieti modelul de afaceri al Better Place. oamenii cumpara doar masina, nu si bateria, iar apoi platesc un abonament lunar, cam ca la telefonia mobila. Cat vor avea de platit si de ce va depinde valoarea lunara?

Tal Agassi: Practic cumperi mile, la fel cum la telefonia mobile cumperi minute, la noi cumperi kilometri sau mile, iar costurile pe km vor depinde de tipul de abonament pe care il alegi, dar tinta noastra este ca per total costurile de operare pentru o masina electrice sa fie mai mici decat la una pe benzina.

Renault Fluence va fi testat inca din acest an. cat va costa masina, va fi sub 20.000 de euro sau va deveni interesanta pentru client doar daca autoritatile vin cu subventii puternice?

Tel Agassi: Depinde de politica fiecarei tari. Ceea ce va pot spune ca in Israel sau Danemarca masina va fi mai ieftina decat echivalentul pe benzina.

Dar de ce se dezvolta masinile electrice atat de mult in tari precum Israel sau Danemarca? Ce au in comun?

Tel Agassi: Sunt subventii semnificative de la Guvern pentru consumatori, spre exemplu in Israel taxele pentru masinile pe benzina sunt de 80%, in timp ce pentru electrice de numai 10%. In Danemarca taxele ajung la 180% din valoare pentru masinile cu motor termic, iar pentru cele electrice nu platesti taxe. Conditiile de pe aceste piete ii provoaca pe consumatori sa faca schimbarea. Avem o combinatie intre taxele mari la masinile pe benzina si faptul ca masinile electrice ofera un model atractiv si va exista si o infrastructura.

Cat de important e faptul ca aceste tari sunt mai mici, astfel ca si distantele intre orase sunt mai mici?

Tal Agassi: Nu, oamenii nu conduc in medie mai mult fiindca tara este mai mare. Diferenta e neglijabila, 10 - 20 km in medie, daca de exemplu conduci in medie 60 km/zi, in loc de 80 km/zi bateria tine oricum mai mult decat avem nevoie, asa ca nu conteaza.

Criticii spun ca furnizorii nu vor putea produce destula energie electrica pentru o lume plina de masini electrice. Ce le-ati spune celor care sustin ca furnizorii nu vor putea face fata cererii?

Tal Agassi: As spune ca pentru a lansa in numar mare vehicule electrice trebuie sa ai ca solutie o companie intermediara precum Better Place, un operator care sa aiba un management inteligent al retelei de electricitate, sa stie cum sa incarca masinile si sa tina cont de capacitatea retelei electrice. Spre exemplu cand mergi dimineata la birou sau ajungi seara acasa si bagi masina in priza nu inseamna ca aceasta va primi imediat electricitate. Intelegem ca tu, ca si client ai nevoie de electrictate insa calculam momentul cand masina se poate incarca fara sa aiba reteaua de suferit. Ca studiu de caz, aici in Israel o companie de electricitate a calculat ca daca nu ai un operator precum Better Place, productia de energie electrica ar trebui sa creasca cu 20% intr-un scenariu cu multe masini. Cu un operator care sa gestioneze reteaua nu va fi nevoie de productie in plus.

In plus putem genera si "electricitate verde" pentru masini. (...)Danemarca e un exemplu fiindca acolo noaptea bate mult vantul si putem folosi puterea sa pentru a crea energie "verde" si reteaua poate genera electrictate la alte ore decat cele de varf, fara alte cerinte. Viceversa, multe masini au bateria 100% incarcata dimineata, astfel ca ziua, in timpul orelor de varf cand cererea e mare unele maisni pot chiar transfera electricitate catre retea. De aceea este nevoie de un operator precum Better Place, pentru a ne asigura ca reteaua nu devine supraincarcata.

Tari deschise la nou, precum Israel si Danemarca sunt printre primele care adopta masina electrica, insa in estul Europei aceste masini sunt privite ca fiind exotice. Cand credeti ca vor deveni interesante masinile electrice pentru clientii din regiunea noastra si cat de mare va fi decalajul fata de tarile avansate?

Tal Agassi: Nu cred ca va fi un decalaj, e ca la televizoare, cand apare o noua tehnologie toate pietele o adopta. la fel cred ca se va intampla si in cazul masinilor electrice. (...) Consumatorii vor avea de ales intre o tehnologie mai veche si una mai noua si se vor indrepta catre cea noua, daca viabilitatea ei e dovedita. Una dintre motivatii tine de faptul ca te gandesti si la valoarea de piata la revanzare si daca cumperi o masina cu tehnologie mai veche vei avea probleme cand incerci sa o vinzi. Daca vom dovedi ca solutia oferita de noi e viabila, economica si sustenabila, momentul in care masinile electrice devin raspandite va veni mult mai repede decat cred unii si va veni simultan pe multe piete.

Nu credeti ca atitudinea fata de masinile electrice este cu totul diferita in estul Europei unde oamenilor nu prea le pasa de mediu si tin enorm de mult cont de pret la cumpararea unei masini?

Tal Agassi: Inteleg. Pana la urma daca tinem cont de taxele mari la masinile pe benzina in tarile Occidentale cred ca se vor crea conditiile necesare si in pietele est-europene. Pana la urma guvernele trebuie sa decida daca vor sa mearga pe drumul unei solutii sustenabile care e cea corecta una nu are impact asupra mediului. (...)

Guvernul Romaniei a format un grup care sa se ocupe de intocmirea unei strategii privind viitorul masinilor electrice. Cum ar trebui construita o astfel de strategie? Suntem in punctul zero, nu stm aproape nimic despre masinile electrice. Care e punctul de pornire?

Tal Agassi: Trebuie vazut ce calitate, ce lucru trebuie modificat, ce politici trebuie schimbate pentru a-i determina si a-i motiva pe clienti sa faca trecerea de la masini pe benzina, la masini electrice. (...)  Pentru a schimba preferintele clientilor si pentru a-i determina sa treaca de la masini pe benzina, la masini electrice, trebuie sa ai premisele corecte.Trebuie sa ai un nivel de taxare adecvat pentru masinile pe benzina si pentru benzina. Sunt tari care subventioneaza pretul benzinei pentru consumator si nu credem ca e un lucru bun. Cand pui o masina pe sosea sunt implicatii si pentru guvern in ceea ce priveste poluarea si costurile cu sanatatea ca urmare a poluarii. In plus sunt destul de putini mari producatori de petrol si spre ei merg banii.(...)

In plus, unde sunt taxe zero pentru masinile pe benzina, consumatorii nu au motivatia sa se indrepte spre automobile "curate". Ce vreau sa spun este ca la inceput guvernele trebuie sa decida care sunt politicile lor si sa le schimbe daca e ca masinile electrice sa devina o oferta convingatoare, iar oamenii sa fie determinati sa faca trecerea la ele. Nu inseamna ca trebuie sa mentinem vesnic taxele mici pentru masini electrice, ci inseamna ca acum cand nu sunt produse in volume mari fiindca masinile si bateriile sunt mai scumpe, trebuie sa ai la ele o subventie. Cand aceste masini vor fi produse in numar mare si taxele pentru ele vor creste, la fel cum si taxele pentru masinile pe benzina vor creste, insa vom avea mereu o diferenta specifica fixa intre taxarea masinilor pe benzina si cele electrice.

Deci masinile electrice vor fi ajutate daca guvernele cresc taxele pentru masinile pe benzina?

Tal Agassi: Fie sa creasca, fie sa avem nivelul adecvat de taxare. Dupa cum vedeti in tarile vest europene fie avem taxare adecvata, fie guvernele ofera subventii celor care decid sa-si ia masini "verzi". Se intampla in Franta si intr-o anumita masura in Spania. Nu e ceva inventat de un anumit guvern , ci e un lucru pe care guvernele inteleg ca trebuie sa il faca.

Care credeti ca e cel mai bun model: sa vina o companie privata care sa investeasca pentru punctele de incarcare sau sa investeasca statul?

Tal Agassi: Nu am un raspuns, insa nu vad guvernele investind spre exemplu in infrastructura unor retele de telefonie mobila precum Vodafone sau Orange. Daca o tara ne va cere ajutorul vom veni si le vom arata cum sa adopte cu succes vehiculele electrice si sa scape de dependenta de petrol. Totusi, nu credem ca toate tarile vor decide sa investeasca masiv intr-o infrastructura cu statii de incarcare. Daca guvernul Romaniei ne va cere ajutorul, il vom oferi.

Credeti ca pe viitor instalarea unor panouri solare pe masini le-ar putea creste autonomia?

Tal Agassi: Nu cred ca va fi destula electricitate produsa prin panourile solare, tehnologia nu e dezvoltata atat de mult incat sa fie o solutie reala. In plus, nu uitati ca in general o masina sta parcata 22 de ore pe zi, de cele mai multe ori in locuri acoperite, astfel ca in loc sa punem panourile pe masina mai bine le montam pe toate la un loc si generam electricitate acolo pentru propulsarea acestor masini.

Statiile de schimbare a bateriei sunt o idee interesanta, mai ales ca totul dureaza doua minute. Criticii spun insa ca e nevoie de o standardizare, astfel incat toti producatorii sa poata folosi aceste statii. Ce poate face Better Place in acest sens?

Tal Agassi: Noi stabilim standardele acum, inainte de lansarea pe piata. In prezent nu exista un standard si fara el clientii nu ar putea lua decizia sa cumpere masina. Este in interesul nostru sa ne asiguram ca exista un standard unic pentru diverse modele de masini si cred ca impreuna cu Renault si cu alte companii vom crea un standard potrivit pentru consumatori.

Sa inteleg ca fiind creatorul sistemului de schimbare a bateriei, Better Place asteapta ca producatorii auto sa se conformeze standardului initiat?

Tal Agassi: Spun ca trebuie sa-l cream impreuna cu industria auto, avem colaborare cu Renault si Nissan, in viitor vor fi si altii, daca toti vor sa mearga spre aceiasi solutie si sa faca masini electrice adaptate, avem intentia sa facem asta cat mai repede posibil.


N.Red. Interviul a fost realizat cu ajutorul lui Matan Krakow, de la Debby Communications, caruia ii multumim pentru sprijin.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3263 vizualizari

 • -4 (6 voturi)    
  masini electrice (Vineri, 30 aprilie 2010, 10:57)

  Teddy [anonim]

  Acest asa-zis automobil electric va "prinde" de minune acolo unde sunt foarte multi bani de spalat .
  E o adevarata mana cereasca pentru cei..."avizati" in domeniu ! Iar pentru consumatori - un pericol si o pacoste .
  • -2 (4 voturi)    
   Corect (Vineri, 30 aprilie 2010, 13:35)

   Flavian [anonim] i-a raspuns lui Teddy

   Intr-adevar, situatia e foarte trista. Subventiile si taxele nu fac decat sa dea o paine celor gen "better place" care profita astfel de naivitatea oamenilor. Fara a face insa nimic concret in privinta poluarii si a faptului ca masinile electrice consuma in acest moment mai multa energie decat cele clasice.

   Cifrele arata clar. Masina pe baterii ESTE mai poluanta in acest moment decat aia clasica. Indiferent daca cumperi petrolul sau electricitatea in dolari, euro sau RON.

   Imi pare rau cand vad ca lumea ignora cifrele. Nu e greu. E ca si cum faci o socoteala cat costa un plin si cati km mergi cu o masina cu rezervor de 45 litri care consuma 10 la suta in oras cu AC pornit. Asta e calcul greu ? Nu e. Avem litri, avem costuri, avem procentul de consum. Simplu, nimic tehnic in asta. La fel si la electrice, doar ca nu vorbim de litri ci de KWh.

   Asa cum ii explicam si lui Vlad, intrebarile corecte intr-un asemenea interviu ar fi fost:

   1. Ce baterie are nevoie un autoturism de 1 tona capabil sa transporte 500 km 4 persoane plus bagaje pe autostrada la 130km/h cu AC pornit ?

   2. Care ar fi pretul de fabricatie in acest caz ?

   3. In cat timp se poate incarca o astfel de baterie si care e puterea necesara incarcarii ei ?

   4. Care e puterea necesara unei astfel de benzinarii pentru incarcarea simultana a 30 astfel de baterii in regim rapid ?

   5. Care e durata ei de viata ?

   6. Sunt de acord clientii sa schimbe la benzinarie o baterie noua cu una veche de cativa ani si capacitate mult redusa ? Ce se poate face in acest caz ?

   7. Ce tip de baterie crede el ca va avea succes pe viitor si care va fi costul minim per 1 KWh la care se poate ajunge in urmatorii 5 ani ?

   8. Care este durata in care un autoturism electric isi amortizeaza costul raportat la unul clasic FARA subventii ?

   9. Cat anume din costul financiar al producerii unui autoturism este de fapt cost energetic ?

   10. Se recupereaza acest cost energetic total al masinii plus bateriei pana la finalul vietii masinii ?
   • +1 (1 vot)    
    Cre' ca calculele matale-s gresite (Sâmbătă, 1 mai 2010, 21:57)

    Eu [anonim] i-a raspuns lui Flavian

    Cu acumulatori cu Li-polymer, si tinand cont de faptul ca la aceeasi putere un motor electric e mult mai usor decat unul cu ardere interna, masina electrica ar trebui sa fie semnificativ mai usoara, sau, in cel mai rau caz, comparabil de grea.

    In plus, masina electrica nu consuma curent cand sta la semafor, si recupereaza energie cand franeaza, pe cand la cea cu ardere interna odata ars combustibilul e bun ars, si motorul nu poate fi oprit la semafor.

    In plus, prin arderea combustibilului in termocentrale se produce energie cu un randament semnificativ mai ridicat decat prin arderea aceluiasi combustibil in motoare de masina.

    Daca luam in considerare faptul ca acumulatorii si transportul cauzeaza pierderi, probabil motoarele cu ardere interna si masinile electrice intr-adevar polueaza comparabil. Dar marea smecherie e ca nu polueaza in mijlocul orasului. Poti planta paduri in jurul termocentralei, pt. a compensa poluarea chiar la sursa, nu poti insa impaduri orasul.

    Oricum speranta mea pt. automobile electrice nu e acumulatorul, ci pila de combustie - care in ultimii ani a devenit fezabila. Cu asa ceva, un automobil electric are o autonomie cel putin comparabila cu cea a unuia cu ardere interna, daca nu mai mare, la o greutate si eficienta a motorului mult peste orice se poate face cu ardere interna, si cu performante mult mai ridicate (cuplu si acceleratie). Si e de departe mai silentios.

    Ca o curiozitate, pile de combustie sunt solutia de alimentare pt. un submarin mic, conceput de europeni, virtual nedetectabil sub apa, din cauza ca motorul electric e perfect echilibrat si nu exista turbine sau alte mecanisme care sa produca vibratii mecanice la bord.
    • -1 (1 vot)    
     Ai inteles partial (Duminică, 2 mai 2010, 0:22)

     Flavian [anonim] i-a raspuns lui Eu

     Daca luam in considerare faptul ca acumulatorii si transportul cauzeaza pierderi, SIGUR masinile electrice intr-adevar polueaza MAI MULT decat motoarele cu ardere interna. Punct.

     Iar faptul ca acum incercam sa ascundem asta cu subventii in loc sa investim in cercetarea bateriilor sau a pilelor de combustie sau in masini electrice cu adevarat viabile noi pierdem timpul si banii promovand solutii gresite precum autoturismele "verzi" pe baterii.
     • 0 (0 voturi)    
      Cum sa nu... (Miercuri, 5 mai 2010, 11:37)

      mntsn [utilizator] i-a raspuns lui Flavian

      ...doar benzina si motorina se produce in rezervoare direct prin fotosinteza :) :)

      Tu uiti cata energie se consuma si cata poluare se genereaza ca benzina sa ajunga in rezervorul tau: mult mai multa decat productia si exploatarea acumulatorilor. Aici intra de la prospectia campurilor petroliere, la amenajarea platformei, extractie, transport la rafinarie, rafinare, transport la statii si managementul de supraveghere al intragului circuit.

      Apoi mai sunt costurile si poluarea generata de productia sistemelor catalitice de depoluare instalate in fiecare masina.

      Probabil ca ai un anumit interes de esti asa inversunat impotriva unor solutii nepoluate si esti vadit pro-petrol. Omiti din calcul aspecte f importante.
    • 0 (0 voturi)    
     In sfarsit... (Miercuri, 5 mai 2010, 11:31)

     mntsn [utilizator] i-a raspuns lui Eu

     O opinie pertinenta. Bravo!
 • -4 (4 voturi)    
  a ajuta nu inseamna sa defavorizezi pe altii (Vineri, 30 aprilie 2010, 11:14)

  abc [anonim]

  In general vorbind oriunde in lume mai bine ar motiva industria masinilor electrice fara sa afecteze consumatorul iar produsele electrice ar trebui sa ofere performanta si calitate cel putin la nivelul masinilor de azi. De asemenea preturi comparabile daca mai ieftine nu sunt in stare deocamdata. Daca masina electrica e "super" oamenii o vor cumpara fara sa trebuiasca sa taxezi extra pe cele normale. De ce sa promovezi produse inferioare din multe puncte de vedere in detrimentul celor de top? Competitia dicteaza piata deci sa faca masini electrice cu avantaje serioase fata de cele pe benzina/diesel. Nu prin a-ti bate joc de milioanele de proprietari de masini pe propulsie clasica rezolvi dezvoltarea electricelor. Parerea mea e ca se incearca sub orice pretext deseori ridicol sa se incaseze bani cat mai multi de la vaca de muls ce e omul cu masina. Cand automobilul electric va fi dominant va fi si el taxat ca si masinile pe benzina de azi doar nu o sa se piarda bani din taxe nu?
 • +6 (6 voturi)    
  masina electrica (Vineri, 30 aprilie 2010, 11:31)

  Julian [anonim]

  va recomand sa vizionati documentarul <<Who killed the electric car>>. Asta k sa vedeti cat sunt de dispuse guvernele si producatorii auto sa le scoata pe piata. Si mai ales industria petrolului. Cat despre energie, vizitati www.freeenergynews.com
 • -3 (7 voturi)    
  serios? (Vineri, 30 aprilie 2010, 11:37)

  Maria Andrei [anonim]

  Daca sunt atat de grozave aceste chestii electrice, de ce nu le desvolta domnul Agassi la el acasa, acolo unde oamenii normali nici nu vor sa auda de puturoase pe roti?
  Si, de ce, daca vrea sa faca asa ceva, nu o face din banii lui? De ce trebuie sa platesc eu, care am o masina normala, pe carburant clasic, taxe mai mari ca sa aiba el profit?
  Mai scutiti-ma cu incalzirea globala. Nu-mi pasa daca in scurta vreme se alege praful de planeta asta supra-aglomerata cu hoti si cu prosti.
  El merge zilnic cu asa o chestie electrica?
 • -4 (4 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 30 aprilie 2010, 11:46)

  Mowgli [anonim]

  • -2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 30 aprilie 2010, 14:24)

   Mowgli [anonim] i-a raspuns lui Mowgli

 • +5 (5 voturi)    
  romania pe sarma (Vineri, 30 aprilie 2010, 11:59)

  radu [anonim]

  o lege prin care fiecare benzinarie sa aiba o statie de incarcare/schimbare electrica?
  ca au destui bani......lumea stie unde sunt ...5000 euro subventie pt fiecare masina 100%...foarte simplu
  inca doua reactoare la cernavoda ...o lege prin care companiile cu mai mult de 50 automobile sa aiba 10% masini electrice ..pt a putea introduce rapid tehnologie ..standardizare la incarcare si baterii
  creerea unui centru de cercetare productie pt a creste autonomia /eficienta ...etc ...
 • -1 (1 vot)    
  Doar o taxa in plus (oranj) (Vineri, 30 aprilie 2010, 12:13)

  vio [anonim]

  Despre o noua taxa era vorba, doar nu credeati ca Boc si Videanu incepeau sa se intereseze de auto electric doar de dragul aerului curat si al cetatenilor!
 • +1 (3 voturi)    
  Iar vin altii... (Vineri, 30 aprilie 2010, 12:21)

  Mihai [anonim]

  Iar vor toti hotii astia sa faca experimente la noi, dau ceva spaga la guvern si s-a rezolvat, inca o idee pentru Vladescu de a mai scoate niste taxe aberante.
  De ce nu face el din astea in America, la el in ograda, de ce in tarile mici? Le e frica ca la ei o sa dea faliment?
  Eu propun sa creasca taxele pe statiile lor si cu ele sa faca cercetare pentru a scadea consumul motoarelor cu benzina sau motorina. Intelegem ca e viitorul dar nu sa subjugam romanii pentru imbogatirea lor.
 • +1 (3 voturi)    
  Fix de ce am avea nevioe in Romania! (Vineri, 30 aprilie 2010, 12:26)

  garett [anonim]

  Inca o taxa!
 • -2 (4 voturi)    
  Nu e calea buna (Vineri, 30 aprilie 2010, 13:10)

  cir [anonim]

  Din pacate nu exista alternativa convenabila la motorul pe combustibili fosili. Povestea asta cu masina electrica mult mai scumpa decat cea clasica este praf in ochi pentru orice inginer care are habar de masini si de costuri. In plus autonomia este o problema care nu se poate rezolva, pur si simplu nu se poate stoca energia electrica. In ce priveste mediul, aici e ipocrizia cea mai mare. Sunt un sceptic al masinilor electrice in forma actuala, de fapt consider ca inginerii s-au tampit daca ii asculta pe monopolisti.
 • -1 (3 voturi)    
  apropo de poluare (Vineri, 30 aprilie 2010, 14:23)

  corina [anonim]

  As fi curioasa sa vad un studiu referitor la cat de poluant e sa produci tot ce e necesar pentru ca masinile electrice sa devina o solutie viabila ... adica: bateria (care probabil presupune o tehnologie mai avansata), surplusul de energie electrica in sine si probabil si altele ...
  Oare cat ar scadea poluarea daca am lua si asta in calcul?
 • -2 (2 voturi)    
  Şi energia de unde? (Vineri, 30 aprilie 2010, 15:17)

  mircea [anonim]

  Deocamdată, o parte importantă (cam jumătate, dacă nu mă înşel) a energiei electrice consumate în România provine din termocentrale care ard combustibil fosil. Dacă înlocuim un automobil clasic cu unul electric, energia obţinută de motorul clasic din benzină/motorină va trebui obţinută de undeva la nivel de sistem energetic. Pierderile pe lanţul termocentrală-staţie de încărcare-acumulator-electromotor-roţi nu au şanse să fie mai mici decât cele de pe lanţul motor clasic-transmisie-roţi decât poate pentru utilizare pur urbană.

  În concluzie, până ce se va reduce aproape la zero utilizarea termocentralelor pentru producţia de energie electrică, câştigul ecologic al automobilului electric este cam iluzoriu.
  • +5 (5 voturi)    
   energia (Vineri, 30 aprilie 2010, 15:43)

   1_alex [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   1. Mircea in primul rand la termocentrala ii poti instala tehnologii moderne de sechestrare a carbonului plus o bagi in sistem de cogenerare si ii maresti randamanetul. La milioanele de masini clasice in schimb nu prea ai ce sa le faci.

   2.Randamente:
   -motoarele electrice au randamente de peste 90%;
   -transportul energiei electrice prin retele inclusiv tranformatoare au randamente de peste
   90% (cifra este mult mai mare);
   -incarcarea acumulatoarelor li-ion de peste 95%,
   -motorul termic pe benzina ~25%.

   3.Curentul electric se poate produce dintr-o multime de surse curate (curat inseamna ca dealungul duratei de viata produc energie de cateva ori mai multa decat cea folosita initial la fabricarea, montarea si intretinerea lor fara sa mai polueze);

   4.Sunt deja baterii pe piata LiFePo4 cu peste 3000 de cicluri incarcare/descarcare sau Li-titan cu peste 9000 de cicluri, din pacate marii producatori auto se incapataneaza sa ramana la clasicul Li-ion cu 500 cicluri incarcare/descarcare si implicit costuri foarte mari, probabil din motive financiare?

   5. S-a terminat cu notiunea de petrol ieftin pentru toti, asa ca ori diversificam de pe acum consumurile ori pretul la pompa s-ar putea sa fie de peste 10 roni pe litru la benzina sau motorina.
   • 0 (0 voturi)    
    Energia (Vineri, 30 aprilie 2010, 18:02)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui 1_alex

    Or fi având motoarele electrice randament peste 90%, dar termocentrala are în ea un motor termodinamic (turbină cu abur) care nu are randament mai bun decât un motor Diesel. Cogenerarea are nişte avantaje, dar până la folosirea ei la întregul potenţial, rămâne preferabil să pui motorul direct pe maşină şi să scapi de tot lanţul electric.

    Avantajul automobilului electric este în oraş, unde cu electric faci frânare recuperativă şi scapi şi de consumul la mersul în gol.

    Aşa că, până una-alta, producătorii de automobile electrice au luat-o înaintea producătorilor de energie electrică şi vor să-şi scoată banii investiţi, dar economic lucrul ăsta se poate întâmpla numai după ce se rezolvă problemele producţiei de energie electrică.
  • 0 (0 voturi)    
   Omiti chestii, ca si corina de mai sus (Miercuri, 5 mai 2010, 11:48)

   mntsn [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   Mircea draga, benzina din rezervor crezi ca apare spontan acolo?

   Gandeste-te ce costuri suporti si ce poluare generezi pentru ca lichidul cu care merge masina ta sa ajunga la stadiul de benzina (de la stadiul initial de namol unsuros imputit).
 • +5 (7 voturi)    
  Vad ca numai neaventi scriu pe aici... (Vineri, 30 aprilie 2010, 15:25)

  Costica [anonim]

  Masinile electrice vor intra in viata noastra , ca v aplace sau nu. Unii vor avea , altii...ca vulpea la struguri !
  mai copilasi, cam care credeti ca e planul din randul 2 de s-a infiintat CERN? De ce credeti ca s=-a tras asa atare pentru 10 miliarde ? Sa se joace fizicienii? De ce credeti ca popmeaza rusii atatia bani in ONG-urile "ecologiste" din germania sa nu mai faca centrale nucleare , dar sa ramana clientul nr 1 al lor?
  Mai baeti, inginerie nu stiti, pun pariu pe ce vreti ca niciunul nu merge mai mult de 100km zilnic (eu fac zilnic 30-40 km ), la ce va trebuie masini grele care sa consume combustibili fosili? Voi tineti cu ursul ?El va pune sa sariti contra la orice incercare de emancipare energetica (spre a intelegeti ce inseamna asta) ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by