Masinile electrice sunt inca in faza incipienta de teste in Europa, insa in doi - trei ani vor exista aproape zece modele la vanzare, iar o mare problema trebuie rezolvata: standardizarea tipurilor de incarcatoare, astfel incat utilizatorii sa nu umble cu mai multe tipuri de cabluri la ei. Producatorii s-au inteles asupra standardizarii cablurilor de incarcare si au stabilit specificatii comune, astfel incat sa nu fie diverse tipuri de chargere, cum se intampla la telefoanele mobile.

Incarcatorul comun la nivelul intregii industrii auto va ajuta masina electricaFoto: HotNews.ro

Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a prezentat intelegerea ca fiind un pas important pentru patrunderea masinilor electrice pe piata, un pas foarte necesar pentru a simplifica utilizarea acestor vehicule, indiferent de marca.

In urma acestei intelegeri ACEA va trimite recomandari catre CE care va stabili specificatiile comune ce vor fi aplicate pentru toti producatorii. Normele comune asupra carora s-a incheiat primul acord vor fi puse in aplicare pana in 2017.

Acordul se va aplica mai intai pentru consumatorii individuali, cei care vor detine statie de incarcare acasa sau la locul de munca, acesti consumatori urmand sa tina masina in priza pe parcursul noptii timp de sase - opt ore. Un acord va trebui semnat si pentru statii rapide de incarcare, cele care vor putea "umple" bateria in circa o ora, insa cu costuri investitionale mult mai mari pentru crearea unei infrastructuri.