Compania Arobs Transilvania din Cluj a dezvoltat o aplicatie gratuita numita Speed Traps ce incurajeaza soferii sa formeze un fel de comunitate online in care sa anunte diverse evenimente din trafic, cum ar fi accidentele sau sa-i anunte pe altii unde sunt plasate radarele. Aplicatia poata fi utilizata de posesorii unor telefoane iPhone, Android si Nokia care dispun de GPS incorporat si conexiune la internet activata. Aplicatia in versiunea romaneasca e disponibila pe App Store de la final de iulie.

Noutatea acestei aplicatii consta in faptul ca soferii pot comunica intre ei informatii legate de trafic. Astfel, ei pot raporta in timp real evenimente precum: accidente, blocaje in trafic, existenta de patrule de politie si amplasarea unor noi camere radar fixe sau mobile. De asemenea, vor avea posibilitatea sa voteze evenimentele semnalate de catre alti conducatori auto si sa confirme sau sa infirme alertele acestora. Toate avertizarile se vor putea trimite si prin retelele de socializarea Twitter si Facebook.

Pentru a emite avertizari audio si vizuale pe smartphone, aplicatia are nevoie doar de conexiune la internet si functia GPS sau A-GPS. Traficul estimat este de cativa KB pe zi, in functie de utilizarea hartii din aplicatie si de numarul de evenimente de trafic raportate. Pentru cei care nu au conexiune la internet pe smartphone, aplicatia va emite avertizari doar pentru camerele radar fixe din baza de date preinstalata.

Desi in Romania numarul acestor camere radar fixe este mic, in strainatate acestea sunt destul de numeroase iar amenzile foarte mari. Aplicatia a fost lansata in martie pe plan extern, iar in Marea Britanie a fost descarcata de 15.000 de persoane.