​Asociatia auto olandeza ANWB si revista Autokampioen au testat SUV-ul Duster pentru a vedea cum reactioneaza la manevre bruste de evitare a unor obstacole cu viteza de 65 km/h, constatand ca masina in versiune 4X2 si fara ESP poate fi instabila. Totusi, rezultatele testelor au fost mai bune in prezenta oficialilor Renault, iar producatorul a adaugat ca nu exista pericol de rasturnare la menevre bruste de evitare a unor obstacole, masina fiind testata de diverse asociatii auto, inclusiv NHTSA din SUA.

Olandezii au vrut sa rastoarne DusterFoto: Hotnews

Olandezii au facut teste atat cu un Duster 4X4, cat si cu una cu tractiune fata si fara ESP. In test masina trece printre jaloane cu viteza de 65 km/h, simuland evitarea rapida a unor obstacole. Daca in cazul masinii 4X4 totul a fost ok, la varianta 4X2 si fara ESP rotile de pe interiorul virajului s-au ridicat in mod evident, tradand instabilitate.

Totusi, asociatia auto noteaza ca atunci cand testul a fost refacut cu oficialii Renault de fata, rezultatele nu au fost ingrijoratoare. In plus, olandezii au luat si o reactie de la Renault care spune ca Duster a fost gandit sa aiba un comportament rutier bun chiar si fara ESP, dar adauga ca acest sistem va fi in standard la modele Duster incepand cu 2011. Producatorul mai spune ca nu exista risc de rasturnare nici la viraje bruste luate cu viteza, insistand asupra faptului ca Duster a fost testata de mai multe asociatii auto, inclusiv de americanii de la NHTSA, cunoscuti pentru severitatea lor.

Acum cinci ani renumita asociatie germana ADAC reusea sa rastoarne Logan-ul in "testul elanului", un test in care erau facute manevre bruste la diverse viteze in vederea evitarii unor obstacole aparute "din senin" in fata masinii. Stirea a facut atunci inconjurul Europei, insa apoi s-a dovedit ca exact inainte de testul picat, una din jantele din aliaj fusese inlocuita cu alta din otel, fara sa se fi precizat de ce. La teste facute ulterior, Logan a trecut cu bine, iar efectele negative ale stirii au trecut relativ repede.