​Ford e ajutat de mai multe guverne nationale care i-au oferit garantii pentru a se putea imprumuta mai ieftin si pentru a-si creste rating-ul, o pozitie ironica pentru singurul mare producator american ce nu a avut nevoie sa fie salvat de stat, noteaza Wall Street Journal. Guvernele unor state precum SUA, Marea Britanie si Romania au garantat imprumuturi luate de Ford, compania putand astfel sa investeasca si in acelasi timp sa-si reduca datoriile. Totusi, unele guverne au respins cererile Ford, nedorind sa ajute o companie care in ultimele cinci trimestre a fost pe profit.

Ford a avut un an bun, cu profit de peste sapte miliarde dolari, iar in SUA vanzarile au urcat cu un impresionant 22%, dupa ce anul trecut a fost extrem de slab. Ford si-a redus semnificativ datoriile, de la aproape 33 miliarde dolari la finalul primului trimestru, la circa 26 miliarde dolari la 30 iunie. Ford a reusit sa-si reduca datoriile si fiindca a primit garantii de la diverse guverne nationale pentru imprumuturi contractate, compania fiind astfel capabila sa faca si investitii in fabrici, dar in acelasi timp sa plateasca o parte din datorii.

Si guvernul roman a sustinut Ford, nu doar prin ajutoarele de stat in valoare de circa 200 milioane euro, dar si prin garantarea a 80% din obligatiile aferente contractului de finantare dintre Banca Europeana de Investitii si Ford Romania, in valoare de 400 milioane de euro, suma imprumutata pentru modernizarea fabricii de automobile de la Craiova.

Saptamana trecuta autoritatile din SUA au anuntat ca vor garanta un credit de 3,1 miliarde dolari oe care Ford Motor Company il ia pentru a putea exporta 200.0000 de vehicule in Canada si Mexic.

In iunie si guvernul britanic a aprobat garantii pentru un imprumut de 600 milioane dolari cu care Ford sa poata investi in tehnologii ecologice. WSJ mentioneaza totusi ca Ford nu a primit peste tot unda verde, deoarece unele guverne sunt sceptice cand e vorba sa ajute o companie care a obtinut profit in ultimele cinci trimestre. Acum trei saptamani autoritatile germane au refuzat cererea Ford pentru garantarea unui imprumut de circa 250 milioane dolari ce urma a fi folosit la modernizarea uzinei din Koln.

Ford spera ca usor usor companiile de rating isi vor imbunatati perspectivele de la nivelul 'stabil' din prezent, la un nivel superior care sa-i permita companiei sa se imprumute mai ieftin.