​General Motors a depus miercuri proiectul de intrare pe bursa in ceea ce ar putea fi una din cele mai mari oferte publice initiale din istoria SUA, scrie AFP. In piata se estimeaza ca primele tranzactii se vor face in octombrie sau noiembrie, iar intrarea pe bursa va permite guvernului american sa recupereze in timp cele 50 de miliarde dolari cu care GM a fost salvata anul trecut cand a intrat sub protectia legii falimentului.

GM face primii pasi spre revenirea pe bursaFoto: Reuters

GM spune ca depunerea dosarului inseamna inca un pas spre redresare si daca oferta publica initiala va fi un succes, primele tranzactii se vor face in aceasta toamna. GM nu a precizat cu cate actiuni va veni, insa a depus documentele pentru listare la bursele din New York si Toronto. E de asteptat ca acesta sa fie al doilea IPO ca marime din istoria SUA, estimarile aratand ca GM ar putea strange intre 12 si 16 miliarde dolari. Cel mai mare IPO de pana acum a fost al Visa care a strans 19 miliarde dolari in martie 2008.

Listarea va permite guvernului american care detine 61% din GM sa vanda actiunile si sa recupereze in timp cele 50 de miliarde de dolari cu care a salvat anul trecut compania de la faliment. GM a platit pana in prezent datorii de 6,7 miliarde dolari, a obtinut profit de 2,2 miliarde dolari in primul semestru si asteapta rezultate bune si in continuare, bazandu-se pe cererea din Brazilia si China.